Orasul trece prin trauma unor vremuri care devalorizeaza cladirile istorice, dezvoltarea urbana durabila si in acord cu normele democratice participative.Variantele sunt doua – fie desconsideram aportul pe care fiecare dintre noi, cetatenii, il poate aduce prin implicarea in dezvoltarea armonioasa a orasului si alegem pasiv sa fim reprezentati, fie ne implicam in procesul care nu doar ca vizeaza spatiul fiecaruia dintre noi (ne referim aici la infrastructura, spatii verzi si toate acele lucruri care confera sau nu confortul zilnic), insa si timpul irecuperabil, ramas in cladirile seculare, acelea care inca sunt in picioare.
Orasul este intr-un proces continuu de dezvoltare, insa este nevoie de implicarea fiecaruia dintre noi, astfel incat aceste lucruri sa se faca in acord cu respectarea valorilor si nevoilor reale ale comunitatii. Asa s-a nascut proiectul Orasul esti tu!, coordonat de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, in parteneriat cu organizatiile Salvati Bucurettiul, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Asociatia Pro Democratia (APD) si Asociatia pentru Tranzitie Urbana.
Pentru a sprijini cetatenii in recastigarea orasului a fost creata o platformă web specială – www.orasulestitu.ro. Locuitorii oraselor sunt incurajati sa reclame iregularitatile dezvoltarii urbane pentru ca expertii din cadrul proiectului sa le duca pe masa de lucru a administratiei publice. Abandonarea spatiilor verzi, constructia unor cladiri in dauna parcurilor, construcțiile care nu par sa respecte regimul de inaltime sau cele care stirbesc valoarea istorica si arhitecturala a unei zone ori investitii care vor genera trafic in zone deja aglomerate, de tipul unoc imobile de birouri ori Mall-uri.
Cel mai recent abuz impotriva Bucurestilor este demolarea ilegala a Pietei Obor. Atestata pentru prima data in urma cu trei secole, Hala Obor a fost, pana nu demult, unul dintre simbolurile Bucurestilor. Mai exact, pana in noaptea dintre 8 si 9 septembrie 2010, cand intreaga piata a fost demolata. Coincidenta sau nu, aceasta actiune de tip kamikaze era comisa exact in ziua in care Primaria Sectoruli 2 era chemata in instanta pentru a da explicatii privind conditiile in care a emis avizul de demolare.
Piata nu mai exista. Istoria din spatele ei ramane doar prilej de nostalgie. Societatea civila, insa, nu a renuntat la lupta. Daca nu mai putem lupta pentru edificiu, o vom face pentru a crea un precedent – administratia publica trebuie sa dea seama pentru sfidarea legii si pentru pierderea unui monument istoric, cu o vechime de secole.
In 2004, Consiliul Local al Sectorului 2 decidea investitia a aproximativ 33 de milarde lei vechi in modernizarea Pietei Obor. La patru luni distanta, Consiliul decidea, paradoxal, dezafectarea Pietei. Argumentul principal folosit de administratia locala in vederea demolarii acestei piete: piata Obor era intr-o stare relativ precara, nu existau facilitati necesare pentru comercianti (iluminat insuficient, zone neasfaltate, etc). Insa este posibil sa avem de-a face cu un paradox: responsabilitatea pentru aceste conditii le poarta tocmai administratia publica. Drept urmare, abandonarea acestor spatii este cel putin un malpraxis administrativ.
In 2008, o mare parte a Pietei a fost dezafectata, comerciantii fiind ingramaditi, provizoriu, intr-o zona care sa le aminteasca de vechea piata. Aceleasi conditii mizerabile, dar pe o fasie de pamant mai subtire. Doi ani mai tarziu, Primaria dadea lovitura de gratie, la ceas de noapte.
In acest moment exista cel putin doua procese prin care Asociatia Frontul Negustoresc Obor si Asociatia Salvati Bucurestiul, unul dintre partenerii ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, solicita anularea contractului public-privat, precum si anularea PUD-ului in baza caruia urmeaza sa fie construita noua piata. Organizatiile direct implicate in acest proiect au investit energie si foarte mult suflet in aceasta campanie. Nu este firesc pentru o democratie ca relatia dintre administratia publica si cetatean sa poarte numele de „lupta”. Dar daca suntem nevoiti sa ne impotrivim acelora care au uitat fisa postului si principalul obiectiv al activitatii lor – protejarea binelui comunitatii – vom fi neobositi in reaminti celor responsabil de soarta orasului care ne apartine.