Regatul Wessex

Se spune că Regatul Wessex a fost întemeiat de doi generali saxoni: Cerdic și Cynric, în jurul anului 495, care au atins uscatul în apropierea orașului Southampton, apoi au traversat ținutul Hampshire și bazinul superior al Tamisei.

Regatul Wessex a devenit regat independent în anul 519. Ceawlin( nepotul lui Cerdic care a domnit între 560- aproximativ 591) regatul s-a extins pe cursul inferior al râului Severn, cuprinzând ținuturile Gloucester, Bath și Cirencester. În această perioadă încep conflictele cu regatul vecin al Merciei.El este menționat de către Sfântul Beda Venerabilul ca fiind al doilea rege care deține un regat în Marea Britanie. Acesta l-a învins pe Aethelberth al Kentului, într-un loc numit Wibbandun în anul 568. Ceawlin a fost expulzat în anul 592, de către Ceol, nepotul său, care a domnit cinci ani. La tron a urmat fratele lui Ceol, Ceowulf, care a domnit între 597 și 611. La domnie i-a urmat Cynegils, fiul lui Ceol( 611-643). Regatele Northumnria și Mercia au amenințat Regatul Wessex. Acesta a pierdut provinciile Gloucestershire, Worcestershire și sud-vestul Warwickshireului, care a fost câștigat de Penda a Merciei. Cynegils a fost urmat la tron de către fiul său, Ceanwalh(643-672). Ceanwalh s-a căsătorit cu sora lui Penda, dar a eliminat-o curând. Pentru aceasta el a fost trimis în exil(645-648).

Egbert III cel Mare, rege al Wessexului

În curând, însă, Regatul Wessex devine egal cu regatele Northumbia și Mercia. Cadwalla(685-688) a extins foarte mult regatul, care în timpul domniei sale cuprindea ținuturile Kent, Surrey, Isle of Wight și Sussex. Uramșul lui Cadwalla, Ine(688-726) a extins regatul din nou, înglobând și zonele Devon și Cornwall. Începând din anul 802( anul în care a început domnia lui Egbert, care s-a sfârșit în anul 839). În anul 825, Egbert i-a învins pe mercieni la Ellandon.

Ethelwulf , rege al Wessexului

El invadează Kentul, și-l detronează pe Regele Baldred. La tron este instalat fiul lui Egbert, Aethulwulf. Sub-regatele Essex, Sussex și Suthrige îi sunt supuse lui Egbert. După moartea lui Egbert au început să pătrundă foarte puternic danezii în Anglia. Alfred cel Mare(871-899) va securiza Londra cel mai târziu în anul 886. În secolul X, mai exact în anul 926, nepotul lui Alfred, Athelstan i-a învins pe danezi și a reușit să unifice Anglia, devenind unicul conducător al acesteia.

Monede din timpul Regatului Wessex

Scriitorul Thomas Hardy a foolosit termenul de ,,Wessex”, pentru a desemna o regiune fictivă din sud-vestul Angliei, cu capitala la Dorset.

Bibliografie:

,,Enciclopedie ilustrată de istorie universală”, editura Reader’s Digest

BBC – h2g2 – The Saxon Heptarchy – the Kingdom of Wessex

World Timelines- The kingdom of Wessex

Wessex (historical kingdom, United Kingdom) – Britannica Online

Kingdoms of the Anglo-Saxons – Wessex