Sapienţei şi străzile învecinate

Pe malul drept al Dâmboviţei, între Podul Izvor şi Podul Operetei, există câteva străduţe care au scăpat nedemolate în timpul lucrărilor de construire a Centrului Civic. Ele sunt localizate într-un triunghi format de Splai şi 2 bulevarde mari (Libertăţii şi Naţiunile Unite).

Iată cum arată această zonă în prezent:

Mai precis, e vorba de fragmente ale străzilor Sapienţei, Vigilenţei, Brutus şi Poliţiei (fostă Miliţiei). Primele 2 apar menţionate într-o schiţă a lui Caragiale. Pentru a vedea cum arăta această zonă înaintea demolărilor, să privim o fotografie realizată de Gh. Leahu în 1977 de pe acoperişul blocului turn din Piaţa Naţiunile Unite:

În stânga jos se observă 2 imobile de pe str. Căpitan Feraru (distrusă în totalitate) şi o clădire lungă, cu 2 etaje, de pe strada Miliţiei. Tot pe această stradă, aproape de centrul imaginii se vede hotelul Tranzit, cu 4 etaje şi o curte interioară (important la vremea respectivă, când existau în Bucureşti puţine hoteluri – în 1969 erau doar 16). În dreapta lui se află un bloc de 6 etaje şi un alt imobil de 4 etaje, la colţul cu str. Sapienţei, unde se află un oficiu al  stării civile. Astăzi ele arată în felul următor:

Revenim la imaginea alb-negru. Clădirea Operetei nu se vede, fiind acoperită de blocul-turn. În dreapta jos se afla un imobil ce a funcţionat ca laborator, iar în continuare, pe splai, o clădire cu etaj, asemănătoare Operetei, fost sediu al grupului Industriei Locale Ilfov. Dincolo de ea, se zăresc turlele acoperişului fostei clădiri a primăriei de raion „N. Bălcescu”, devenită după 1968 un sediu de birouri.

Pentru o mai bună înţelegere, să privim şi harta veche a zonei de care ne ocupăm:

În spatele hotelului Tranzit se zăreşte un fragment din faţada unui bloc cu 3 etaje de pe strada Brutus, care a supravieţuit până azi:

Pe locul unde sunt parcate autoturismele a existat un cămin studenţesc, care însă a fost demolat, fiind prea aproape de traseul stabilit al bd. Naţiunile Unite. La colţul străzii Brutus cu str. Vigilenţei a rămas în picioare o frumoasă vilă cu 2 etaje:

Mergând în dreapta pe strada Vigilenţei, ajungem la clădirea Centrului Wiesenthal, în care a funcţionat mai demult un cămin de bătrâni:

În stânga precedentei se află o vilă cu 2 etaje în stil art-deco

Pe partea opusă avem un alt imobil, în acelaşi stil art-deco, a carui înălţime creşte spre dreapta, o construcţie absolut remarcabilă:

La intersecţia străzilor Vigilenţei cu Sapienţei există o altă clădire de 2 etaje, cu bovindou şi un magazin la demisol, având în curte un cireş care tocmai înflorise:

Pe partea opusă, către splai, se află un imobil de colţ cu 3 etaje, de o frumuseţe rară:

În sfârşit, vis-a-vis avem în imagine ultimele 2 clădiri rămase pe strada Sapienţei (cel din stânga având elemente de stil neo-românesc):

În stânga lor se afla un imobil lung cu etaj, care se întindea până la colţul cu str. Sfinţii Apostoli, iar dincolo de aceasta exista un gard de beton şi alte câteva clădiri, pe care le putem vedea într-o fotografie a celebrului Dan Vartanian:

Strada Sapienţei se termina la intersecţia în formă de X (sub unghi mic) cu str. Mihai Vodă, continuându-se cu strada Arhivelor, pe partea dreaptă aflându-se şi portalul de acces în incinta bine-cunoscutului monument istoric „Arhivele Statului”.

Din păcate, nu pot să nu remarc faptul că şi aici s-a demolat mai mult decât era necesar, fără un plan de sistematizare bine gândit. Singura realizare notabilă a fost translatarea în acest triunghi de străzi a bisericii Mihai Vodă, adusă de la o distanţă de 290 metri şi coborâtă pe vertical cu 6 metri, în cursul anului 1985 (sursa – Wikipedia):

Eu unul mă bucur pentru fiecare căsuţă care a reuşit să scape de sub lama buldozerelor socialiste; iar dacă vreodată vom reuşi să reconstruim pe ici pe colo câte ceva din ceea ce s-a demolat, sastisfacţia mea şi cred că şi a dv. ar fi cu atât mai mare.