Istoria etruscilor

Etruscii au apărut în Italia pentru prima oară în jurul anului 800 î.H.. Acestia reprezintă un mare mister al istoriei Italiei, deoarece nu se stie dacă reprezentau o popolulatie autohtonă sau erau o populatie migratoare stabilită pe teritoriul italian.

Numele lor derivă de la numele Mării Tireniene( Trusci, Etruri), Teritoriul ocupat de acestia în Antichitate a fost numit, generic, Etruria. Etruscii sunt considerati urmasii populatiei villanoviene, populatie care a pus bazele Epocii Fierului în Italia. Herodot considera că etruscii proveneau din Asia Mică, fiind descendentii populatiilor lidiene. Însă istoricul Dyonisos din Halicarnas a sustinut ipoteza conform căreia acestia ar fi fost autohtoni. Războiul între istorici si arheologi cu privire la originea etruscilor continuă si astăzi.

Un important argument al faptului că etruscii erau autohtoni reprezintă asezările si cimitirele formate deasupra unor asezări vilanoviene( cele mai concludente exemple sunt orasele Tarquinii, Veii si Bologna). Alte asezări au fost Vulci, Peusna(Perugia), etc. Există multe elemente care sutin argumentul  că etruscii sunt mai mult orientali: limba, la care majoritatea istoricilor au căzut de acord că nu este indo-europeană, faptul că le plăcea să bea, să mănânce, etc. Religia etruscilor era extrem de importantă în viata cotidiană. Religia acestora era formată din aproximativ 40 de zei( dinte care amintim: Menrva,Tinia, Nethuns,Thurms).

 

Etruscii realizau preziceri pe baza studierii ficatului, pe care îl împărteau în 40 de zone, fiecare corespunzând câte unui zeu. Alte preziceri se realizau pe baza tunetelor si fulgerelor. De la ei, romanii au împrumutat prezicerea datorită zborului păsărilor. Construirea oraselor etrusce trebuiau să respecte anumite practici religioase. Templele erau alcătuite dintr-o fatadă mare si aveau formă de pătrat. Cimitirele au evoluat, ajungând la morminte din piatră cu acoperisuri arcuite si pereti cu fresce. Exceptionale în arhitectura etruscă sunt lupoaica , vasele pentru parfumuri, etc.
În secolele al VI-lea și al V-lea etrusci au avut asa cădiferite conflicte cu grecii si samnitii. În bătăliile de la Cumae(din 524 î.H. și 474 î.H) grecii au obtinut victorii importante. Primul succes roman împotriva etruscilor a avut loc în anul 396 î,H. Multe orase etrusce aliate în secolul III î.H. cu etruscii au devenit aliati ai romanilor în secolul următor( un exemplu este Arretium). În anul 295 î.H. etruscii, împreună cu samnitii, galii si umbrii au fost învinsi de romani.

Astfel, de acum înainte romanii vor cuceri toate orasele etrusce. La sfârsitul secolului II etruscii vor dispărea din istorie, fiind romanizati de către acestia.

Asa s-a prăbusit o populatie care foarte posibil a venit din afara spatiului italian( după cum am vorbit despre evolutia mormintelor etrusce) în jurul anului 800 î.H. si sub influenta villanoviană a evoluat extraordinar, devenind practic populasia care i-a civilizat pe romani si care le-a oferit multe cunostinte despre morminte, drumuri, etc.