Diversitatea patrimoniului arhitectural in Bucuresti- Strada Biserica Amzei

Orasul Bucuresti detine un patrimoniu arhitectural unic, cu nimic inferior marilor capitale europene ca importanta si valoare. Este trist felul in care aceasta mostenire se degradeaza si adesea se pierde, datorita rapacitatii „investitorilor” sau din ignoranta. Cladirile vechi reprezinta trecutul ajuns pana la noi, iar prezenta si frumusetea lor ne influenteaza existenta la un nivel subtil.

Una din strazile ce etaleaza amestecul de stiluri tipic patrimoniului arhitectural bucurestean, a carei infatisare s-a conturat la raspantia dintre secolele XIX si XX este Str. Biserica Amzei (zona Pietei Amzei). Cladirile din fotografiile urmatoare alcatuiesc un adevarat caleidoscop de stiluri.
Intre Bd. Magheru si Str. Mendeleev toata latura de nord a Str. Biserica Amzei este ocupata de fatada sobra in stil Art Deco a cladirii Societatii Nationale de Crucea Rosie:

Pe un colt al intersectiei cu Str. Mendeleev, o casa construita in 1890 expune un „repertoriu clasic”: cariatide, friza cu ghirlande, medalioane cu chipuri de antichitate greaca si frontoane la ferestre:

Constructia a inglobat si un fragment mai vechi, probabil al casei anterioare, care este vizibil in curtea din spate:

Ceea ce se vede in spatele casei este vechiul geamlac, cuvant de provenienta turca ce desemneaza veranda inchisa cu geamuri in gratii de lemn. Geamlacul este un element de arhitectura de origine otoman-balcanica, prevalent in secolele XVIII si XIX, dar foarte rar intalnit astazi. Cu atat mai pretios, si relativ bine pastrat, este cel de la aceasta casa.

Peste drum, Casa Otetelesanu te intampina cu pinacluri si stalpii in stil neogotic ai gardului:

In apropiere, alta casa de un stil eclectic, cu balconul si ferestrele incadrate de coloane si incheiate in arcade  si o friza foarte decorata:

Pe un alt colt de strada, o casa ce nu se doreste neobservata. La decoratiile luxuriante ale gratiosului stil baroc– amorasi, frunze de laur si de acant, capete de lei- se adauga liniile curbe ale consolelor balcoanelor si arcadelor ferestrelor, totul sugerand senzualitate si amintind de glorioasa perioada „Belle Epoque” cand Bucurestii chiar devenisera „Micul Paris”. Casa construita in 1910 a apartinut unei curtezane celebre, „Mita Biciclista”.

Langa ea insa, o casa de un riguros stil neoromanesc a carei sobrietate contrasteaza puternic cu  exuberanta celei vecine:

Casa a fost construita la 1908 de arhitectul Petre Antonescu pentru omul politic Ionel I. C. Bratianu.

Peste drum, Biserica Amzei ascunsa intre salcii, cu interesantul ei portal:

Biserica Amzei ce dateaza din 1810 a fost reconstruita din temelie in forma in care apare azi in anii 1898-1901. Biserica integreaza intr-un mod original elemente ale stilului baroc, romanesc vechi si chiar Art Nouveau- curent caracteristic inceputului de secol XX- fiind reprezentativa pentru felul remarcabil in care reuseau arhitectii sa armonizeze in aceeasi constructie influente diferite.
In apropiere, o alta casa contribuie prin infatisare la  varietatea arhitecturala a strazii:

Am aratat doar cateva din casele de pe strada. Unele din ele, cu arhitectura deasemenea de calitate, au fost restaurate in culori destul de stridente. Evident exista si o „contributie” contemporana la ambientul strazii, o improvizatie pe care nu are rost sa o prezint si unde este cred un bar…