Hotel – Restaurant Capitol

București - Hotel - Restaurant Capitol

La intersecția străzii Constantin Mile cu Calea Victoriei se ridică una dintre clădirile emblatice pentru viața mondenă a Bucureștiului romantic, și anume Hotel – Restaurantul Capitol.

Povestea începe cu un secol și ceva în urmă, când în locul unei modeste case cu un etaj, s-a construit între anii 1900 – 1905 Hotelul Luvru. Această denumire a dăinuit până în 1936, până când un belgian, Haitz pe numele său și destul de iscusit într-ale afacerilor, a deschis la parter celebra Caffe Royal. Aici cânta pentru protipendada românească dornică de muzică populară taraful condus de Petrică Moțoi (care între noi fie vorba era un virtuos al instrumentelor, dar veșnic perdant al concursurilor muzicale).

Perioada comunistă a însemnat pentru această clădire un traseu aparte. În 1945, restaurantul lui Haitz s-a închis, iar farmecul său s-a risipit în vârtoarea evenimentelor istorice. În anii 70, edificiul a intrat în reparații capitale, iar în 1976 s-a redeschis publicului sub o nouă denumire: Hotel – Restaurant Capitol.