Promenade pe Salba de lacuri din Bucuresti

In zona Bucurestii Noi exista un mare potential de dezvoltare de PROMENADE pe malul apelor, pe marginea Salbei de lacuri Straulesti, Grivita – Herestrau si mai departe Floreasca-Pumbuita – TOATE LEGATE INTRE ELE. Practic am avea in zona Buc Noi ceva similar cu Parc Herestrau (Apa + alei+verde)
Dorinta ar fi sa pot sa ma plimb (sau sa merg spre serviciu) pe malul acestui lac, PE TOATA LUNGIMEA LUI, PE AMBELE MALURI (pe jos, cu bicicleta, cu role, alergare, etc) astfel:
Incepand de la podul de la straulesti cu pasarela pietonala peste lac (paralela cu podul rutier) , sa pot sa ajung de la restaurantul Doi Cocosi spre Str Ionescu Sisesti, pe langa cimitirul Straulesti, pe langa fostele baze sportive tehnometal, laromet, pe langa actuala baza pro Rapid, paralel cu str Fabrica de caramida, pe marginea cartierului Damaroaia, pe sub soseaua Bucuresti – Ploiesti si mai departe legatura cu parcul Herestrau TOTUL PE MALUL APEI!!

Dispunem de aceasta salba de lacuri superba baza naturala pe care o ignoram si care pentru multi dintre noi este invizibila. In Europa toate statele civilizate exploateaza la maxim aceste salbe de lacuri si aduc multi turisti si cresc calitatea vietii.
In Bucuresti exista un studiu (un plan de urbanism zonal) care propune si incearca sa reglementeze situatia acestor diamante neslefuite lasate in noroi.
Principala problema ar fi de finantare si de vointa politica dar si de vointa personala (fiecare dintre noi).
O alta mare problema, dar nu de nerezolvat, este cea a primarilor neinspirati care au dat dreptul de concesiune ori improprietarire pe malul lacului a diversilor investitori.
Conform legii, in functie de situatie, nu ai voie sa-ti faci casa sau bloc la mai putin de 30 metri sau 50 metri de luciul apei. Conform legii orice luciu de apa are nevoie de o zona de protectie si intretinere continua de minim 10 metri.
Faptul ca mi-am cumparat casa pe malul lacului nu-mi da dreptul sa inchid cu garduri, sa-mi pun pontoane si salupe in lac. Lacul este un bun comun (PROMENADE) si are nevoie de spatiu tehnic (zona de protectie).
Daca am casa pe malul lacului, valoarea ei va creste fiind parte dintr-un parc cu promenada – logic. Daca vreau pustietate ma duc in padure sau in camp.

Toate aceasta salba de lacuri poate face obiectul unui concurs international si nu cum se fac la noi toate spatiile verzi :cu firme prietene de pe langa primarie si ADP care pun floricele, panselute, garduri periculoase si borduri care se sfarama dupa un an, fara concurs (promovare internationala), fara proiect, fara cap si fara bun simt, cu bani publici tocati fara mila.

Mi se pare atat de crud sa propui telegondola care sa lege sectorul unu de sectorul doi peste salba de lacuri… (un proiect mult trambitzat in presa) in conditiile in care lacurile sunt colmatate, nu exista promenade, nu exista nimic… Mai bine s-ar rezolva problema cu picioarele pe pamant si mai apoi vom vedea daca e necesara sau nu telegondola.

Autor: Mike | http://www.urbanambition.ro/