De ce Piedone

Piedone face şi drege! Piedone face locuri de joacă. Piedone şi-a de’zăpezit cel mai bine sectorul. Piedone a pus bănci, spală străzile, sădeşte pomişori. Piedone civilizează Piaţa Sudului.

… e Piedone Mesia sectorului 4?

Dacă ne uităm în urmă, la galeria foştilor primari (Luţu – singurul primar bucureştean arestat, Mihalache, Inimăroiu) – este. Dar lucrurile nu sînt aşa simple; Piedone face parte din generaţia nouă de primari – care ştie că important nu e atît să faci, dar şi să arăţi că faci.

Şi Piedone arată; are şi un trust media-n spate care-l ajută.

Care e planul lui Piedone?

Vrea Piedone primăria mare peste doi ani? Pentru că face tot ce trebuie ca să ajungă acolo. Lasă impresia că e bun gospodar (bucureştenilor le cam place asta). La el în sector e curat, e destul de linişte. Mai mult decît orice, e foarte cuminte: fostul gestionar delapidator, şmecherul care şi-a luat permisul la toate categoriile-n aceeaşi zi, controversatul inspector de tarabe pare a fi, de vreo doi ani încoace, cel mai cinstit om.

Cum poate ajunge Piedone primar general?

… făcînd în continuare ceea ce face deja. Reţeta n-a inventat-o el, ci Onţanu: în 2003-2004, pe finalul primului său mandat, a făcut un efort fantastic, asfaltînd zeci de străduţe şi alei din sectorul 2, curăţînd părculeţe şi scuaruri – şi s-a reales. Negoiţă a perfecţionat sistemul, făcînd din sectorul 3 un loc în care la prima vedere e mai mare dragul să trăieşti: parcări, parcuri şi locuri de joacă, curăţenie pe străzi, ordine publică…

Sîntem noi proşti? Şi ce vrem de la un primar?

Vrem cîteva lucruri simple. Să fie curat, să fie linişte, să avem parcuri, să avem unde să ne lăsăm maşina – chestii de-astea, pe care le cerem de la primarul de sector; pentru că primarul de sector atîta poate.

De la primarul general vrem mai mult: vrem să ne rezolve traficul, să ne civilizeze tot oraşul – dar ştim că nu prea are cum să le facă şi ne-am resemnat. De-aceea primarii de sector nu se-nghesuie să candideze la Primăria Capitalei; pentru că la ei în sector o duc mai bine.

..dar vrea Piedone să fie primar general?

Nu ştiu; dar mulţi bucureşteni l-ar vrea, aşa cum l-au vrut şi pe Negoiţă în 2008.

Şi să nu uităm că bucureştenii au arătat că nu mai dau nici doi bani pe apartenenţa politică.

Ciudăţeniile sistemului

Împărţirea pe sectoare are multe părţi bune, pentru un primar care vrea să facă treabă. Oferă multă autonomie; oferă multe oportunităţi locale. Primarul poate face părculeţe, poate spăla străzile de cîte ori pe zi vrea, poate să plătească o poliţie comunitară eficientă, poate să renoveze şi să construiască şcoli şi grădiniţe – poate să facă din sectorul lui un oraş în oraş.

Părţile proaste se văd atunci cînd diferenţele dintre sectoare sînt deranjante, cînd cetăţenii aceluiaşi oraş sînt discriminaţi. Primarul general nu poate obliga un primar de sector să facă curat, să spele străzile, să asigure ordinea publică – luaţi cazul lui Vanghelie, de pildă.

Dar poate un primar general puternic să se impună? Băsescu s-a descurcat destul de bine. Oprescu nu.

Diferenţele

În sectorul 1 e Chiliman şi nu se-ntîmplă nimic special. În sectorul 2 e Onţanu, care se re-alege destul de confortabil şi-şi joacă rolul de musca la arat. În sectorul 3 e Negoiţă, care a pierdut mult din credibilitate acum doi ani, cînd a refuzat să candideze pentru Primăria Capitalei. În sectorul 5 e Vanghelie, care nu face curat dar spoieşte blocurile, care face locuri de joacă dar le lasă-n paragină, care este dar renovează şcolile şi grădiniţele. În sectorul 6 e Poteraş – nici el nu face nimic special.

Iar în sectorul 4 e Piedone, care spală străzile zilnic, care face locuri de joacă, care face fîntîni arteziene care-arată ca nişte pisoare, care face spaţii verzi cu palmieri şi dinozauri din boschete. Prostul-gust al lui Piedone este desăvîrşit, dar cîţi dintre noi nu l-ar înghiţi dacă şi-ar şti strada curată şi copiii-n siguranţă?

Spuneţi-i omului care stă-n sectorul 5 şi-şi duce copilul la joacă-n sectorul 4 că Piedone e doar un agramat care nu se pricepe la amenajări, la urbanistică, că nu înţelege istoria oraşului, că n-are bun simţ. S-ar putea să ştiu ce-o să vă răspundă.

… deci?

… da’ eu ştiu? Ştiu că-s sătul de mizerie, de praf, de noroi, de gunoi, de zgomot, atîta tot. Vrea şi altcineva să facă ceva-n oraşul ăsta?