Trecut şi prezent pe Calea Rahovei

Calea Rahovei (sectorul lărgit, de la Piaţa Chirigiu spre periferie) este una din marile artere de circulaţie ale Capitalei. Cu blocurile sale multicolore, are un aspect pitoresc, dar ascunde şi o istorie framântată, din vremurile când aici se găseau doar căsuţe modeste. Voi încerca să aduc la lumină câteva fragmente din trecutul zonei.

Pentru început, doresc să precizez ca mă voi ocupa doar de tronsonul lărgit al Căii Rahovei, de la Piaţa Chirigiu până la Şos. Alexandriei, întrucât celălalt segment a fost abordat de o altă persoană pe Unknown Bucharest.

Mai întâi să privim pe hartă traseul străzii (Atlas Bucureşti 2004)

Voi începe prezentarea de la periferie, mergând către centru. Prima imagine de care dispunem este din Piaţa Rahova (foto Dan Vartanian 1978):

În acest loc exista o buclă de întoarcere a tramvaielor, chiar pe lângă alimentară, ce a funcţionat până acum câţiva ani, când mai circula linia 4. Spre dreapta porneau străzile: Lt. Câmpeanu. Sold. Croitoru si Amurgului. După demolări, aici s-au construit blocuri, iar azi arată în felul următor:

Pe partea stângă s-au păstrat câteva imobile mai valoroase, acesta fiind în apropierea străzii Bârca

Puţin mai departe, la intersecţia cu str. Bârnova, găsim alte două clădiri rămase în picioare:

Prima staţie de tramvai către centru se numeşte Petre Ispirescu. Iată o fotografie din acest loc:

Mai departe, avem o imagine a dlui Dan Vartanian (DV) din zona veche, către centru. Strada din dreapta se numea Dunavăţ şi ieşea în şoseaua Sălaj:

Casa de pe colţ, cu bovindou, adăpostea pe vremuri o cârciumă numită „Strugurelul”, ulterior fiind transformată în carmangerie (mulţumim d-lui Cătălin Crăciun pentru precizări).

În prezent zona arată cam aşa:

În plan îndepărtat se zăreşte uzina Electromagnetica. Blocul din stânga se găseşte pe colţul cu strada Sebastian, iata cum arată privit din partea opusă:

În continuarea străzii Sebastian incepe Calea Ferentarilor (primele blocuri de aici au fost construite in 1954)

După intersecţia cu Sebastian – Ferentarilor, există pe stânga o zonă care a scăpat de demolare, cu vile tip (străzile Grigore Tocilescu si Petrache Poenaru)

Puţin mai departe se găseşte celebra uzină Electromagnetica:

După uzină, avem intersecţia cu Şos. Progresului, o arteră nouă (numită şi Trafic Greu), inaugurată în 1988; pe vremuri, aici exista doar o străduţă numită Surugiilor. Pe 1 Nov. 2008 s-a inaugurat aici un Mall numit Liberty Center.

Iniţial, Ceauşescu plănuise să ridice pe acest loc un complex agro-alimentar (aşa numitele “circuri ale foamei”). După revoluţie, lucrarea a fost abandonată, zona devenind un focar de infecţie. Nefiind semnalizată şi nici îngrădită, a reprezentat un real pericol pentru cetăţeni (un om a alunecat acolo, fiind străpuns de un fier-beton). A fost ultima construcţie de acest tip transformată în mall, din cele 7 existente, prima fiind cea din Vitan (1999).

In 1978, inainte de demolări, locul arăta astfel (DV):

Pe partea opusă existau 2 străzi, numite Stan Tabără şi Ştefan Dincă (DV):

Acum, în locul lor, aici este un mare maidan (socialismul a triumfat). Pe stânga cum mergem spre centru, se află intersecţia cu strada Rădiţei (foto DV)

În prezent, gardul de piatră nu mai există, acolo se află o benzinărie Lukoil, iar în clădire funcţionează o vulcanizare:

Iată o imagine de pe partea opusă. Imobilul se află la intersecţia cu str. Corneliu Popeia:

Următoarea stradă pe stânga se numeşte Anul 1821:

Din dreptul acestei străzi, avem o fotografie către Piaţa Chirigiu (DV)

În prezent, locul arată astfel:

Imediat după aceea avem strada Petre Marinescu, apoi 2 clădiri valoroase care au scăpat nedemolate:

Cele 4 străduţe amintite se deschid în bd. Tudor Vladimirescu.

În continuare, dl Vartanian ne-a mai lăsat mărturie următoarea fotografie:

Clădirea albă, mică, adăpostea pe vremuri un magazin de încălţăminte. Acum are un profil alimentar:

Pe partea opusă, am surprins o căsuţă veche, reabilitată parţial

După cum am spus la început, sectorul lărgit al Căii Rahovei, de care mă ocup, sfârşeşte în Piaţa Chirigiu (foto DV):

Voi încheia cu o fotografie a dlui Hans Oerlemans, un olandez care a surprins tramvaiul liniei 23 trecând prin Piaţa Chirigiu, în anul 1980.

Cam acestea ar fi de zis deocamdată despre subiect. Bineînţeles că aştept completări şi sugestii din partea voastră.