Mijloacele de transport din ultimii 30-şi-ceva de ani

De cînd mă ştiu mi-au plăcut autobuzele. Am mers mult prin Bucureşti şi-am călătorit cam cu toate mijloacele de transport, şi cam pe toate traseele. Aşa că ideea asta, de-a vă arăta ce fel de autobuze, trolee şi tramvaie au circulat în oraşul nostru-n ultimii 30-şi-ceva de ani, mi-a plăcut.

Am început cu anii 70, pentru că e cel mai cinstit să vorbeşti de lucruri pe care le ştii. Mi-am adus aminte de fel de fel de maşini, am mai ascultat amintirile altora – şi asta a ieşit! Şi-n mare parte, e adevărat.

Trebuie să ştiţi că tramvaiele noastre sînt toate vechi – din toate punctele de vedere. În anii 70 circulau încă tramvaie fabricate înainte de Război la Uzina de Reparaţii Centrale a I.T.B.; pînă-n anii 90 au circulat tramvaie fabricate-n anii 50 la Craiova; prin 70 s-a copiat un tramvai nemţesc şi s-a construit tramvaiul pe care-l avem şi azi pe stradă. Autobuzele au fost importate multă vreme din Cehoslovacia, Ungaria şi Iugoslavia – apoi s-au construit la noi. Troleibuzele au fost construite tot la noi – şi s-a văzut…

De-abia la mijlocul anilor 90 transportul bucureştean a-nceput s-aibă un pic de aer de civilizaţie; au venit autobuzele DAF – care se-ncălzeau iarna, în care se-asculta muzică; s-au recondiţionat tramvaiele…

Pozele şi informaţiile le-am luat din mai multe locuri: site-ul lui Ştefan Puşcaşu, forumul Transira şi forumul Tramclub.