Introducere in marile traditii religioase

 

istoria religiilor

Iata prin urmare doua motive pentru a cunoaste mai bine religii si universuri culturale cu care am luat contact numai prin intermediul emisiunilor documentare, lecturilor sau a calatoriilor.

Cele doua seminarii sunt concepute independent si participarea la unul dintre ele nu este conditionata de participarea la celalalt. Fiecare seminar va consta din sase intalniri. Primul este dedicat religiilor orientale (hinduism, budism si religiile Chinei), iar al doilea religiilor abrahamice (iudaism, crestinism si islam). Vom incerca sa intelegem impreuna faptul ca fiecare traditie religioasa reprezinta un univers in sine, adica un ansamblu urias si complex de credinte, fapte, atitudini, simboluri, practici rituale. Aceste universuri ne sunt straine, indiferent daca suntem atei, agnostici sau practicanti crestini. In acest context voi deschide discutia asupra modului de intelegere si acceptare a celui care este altfel decat noi. Voi indica cateva obstacole in calea intelegerii celui strain de mine si o modalitate de deschidere catre el. Voi continua cu prezentarea nucleului fiecarei traditii religioase selectate impreuna cu o tema specifica pentru acea traditie.

 Primul modul: Traditiile religioase orientale

1. Curs introductiv.
2. Traditia (traditiile) hinduse. Prezentare introductiva.
3. Spiritualitatea hindusa: doctrina Yoga.

In mare avem de-a face cu o psihologie de un tip special, care merge mai adanc in interioritatea fiintei umane decat o face psihologia obisnuita si chiar psihanaliza. Cum a fost posibila elaborarea acestei psihologii radicale si extrem de subtile acum peste 2500 de ani?

4. Buddhismul. Prezentare introductiva.
5. Credinta in reincarnare (vizionarea unor fragmente dintr-un documentar). In functie de timp si interes mai putem discuta rapid un al doilea subiect legat de traditia buddhista: artele martiale si spiritualitatea sau tehnica visului lucid ca tehnica spirituala sau problema sacralizarii sexualitatii.
6. Religiile Chinei si incercarea de a atinge nemurirea in trup.

Durata curs: 6 ateliere
Frecventa: saptaminal, joi
Cost curs: adulti – 180 ron/elevi, studenti – 135 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 18 martie, 18:30

Al doilea modul: Traditiile abrahamice

Durata curs: 6 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: adulti – 180 ron/elevi, studenti – 135 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: aprilie, 18:30

1. Curs introductiv.
2. Prezentarea generala a traditiei iudaice. Textele iudaice drept referinta pentru toate cele trei traditii abrahamice (iudaism, crestinism si islam).
3. Traditia mistica a iudaismului (Cabala) si viziunea despre eros.
4. Prezentarea generala a crestinismului. Bogatia mare a celor trei confesiuni crestine.
5. Problema ascezei spirituale si trupesti in traditia crestina.
6. Islamul: prezentare introductiva. Dans mistic si razboi sfant.

Valentin Cioveie este doctor in filozofie, colaborator (lector) al Facultatii de Litere si al Facultatii de Filozofie, Universitatea Bucuresti. In paralel desfasoara activitati de cercetare in domeniul istoriei religiilor la Universitatea Ludwig-Maximilian din München.