Disparutul cartier Uranus-Izvor

Interventia de proportii facuta pentru eliberarea terenului in vederea construirii Casei Poporului a dus la eliminarea Cartierului Uranus-Izvor si nivelarea dealului. Nu foarte departe de centru, dar izolat de acesta, a existat odata un cartier tihnit, cu strazi pietruite (unele cu bolovani de rau), aparte prin strazile sale in panta, unice in Bucuresti.

Bucurestii au fost dintotdeauna caracterizati de prefaceri si schimbari, mai mult sau mai putin fericite. Nu este si cazul Cartierului Uranus-Izvor, care evoluase intr-un ritm lent.  Exista un sens al continuitatii, al apartenentei la locuri. Odata cu  vechiul cartier s-a pierdut un lucru care se invata in timp:modul de a trai in comunitate.
Cei care au trait in cartierul Uranus-Izvor au si astazi nostalgia lui. (vezi Lumea disparuta a Cartierului Uranus”– fotografii vechi apartinand unui fost locuitor)

Povestea strazilor si bisericilor disparute din aceasta parte desfigurata de oras trebuie cunoscuta refacand astfel legatura necesara cu trecutul.

Fotografiile de mai jos apartin dl. Dan Perry. Domnia sa a realizat in anii ’80 cateva fotografii in cartierul in care a locuit, ce avea sa dispara doar cativa ani mai tarziu. Pentru identificare adaug mai intai harta din 1980 cu zona Uranus-Izvor:

Fotografiile din cartierul Uranus Izvor sunt foarte pretioase, fiind rare. In imaginile urmatoare se poate vedea farmecul patriarhal al cartierului Uranus:

Strada Arionoaiei (1980)

Strada Ion Taranu (1980)

Strada Uranus (1980)

Zona strazilor Mihai Voda, Sf. Apostoli, Vanatori adiacenta zonei Uranus avea un caracter diferit. Casele erau mai inalte si mai elegante, formand un front compact. Era una din partile orasului ce fusese, la inceputul secolului, locuita de evrei. Aceste strazi pastrau un aer specific burghez, de inceput de secol XX (casele erau asemanatoare celor din fostul cartier evreiesc din spatele magazinului Unirea, si acela demolat).

Strada Mihai Voda spre Splaiul Independentei. Zecile de fotografii realizate de Dan Vartanian inainte si in timpul demolarilor in acest cartier (si in alte zone ale orasului) sunt un document nepretuit.

Aceeasi strada putin mai sus, la intersectia cu Sf. Apostoli; foto de Dan Vartanian, ca si urmatoarele.

Str. Bateriilor la capatul dinspre Sf. Apostoli

Strada Sf. Apostoli catre Mihai Voda; in dreptul masinii parcate, Strada Sapientei (toate identificarile de strazi din fotografiile lui Dan Vartanian apartin Aventurierului).

Revenind la Urzona Strazii anus:

Strada Cazarmii intersectie cu Constantin Moroiu

Strada Cazarmii spre Uranus

Intersectia Str. Uranus cu Str. 13 Septembrie (stanga) si Str. Cazarmii (dreapta)

Cunocuta Strada Putul cu Apa Rece

Pentru completarea imaginii vechiului cartier vezi aici si fotografii  cu Strada Sapunari (fosta Aleea Ganea), exemplu singular astazi de straduta autentica a vechiului cartier, singura neafectata de demolarile din anii ’80. Din pacate, imprejurimile sordide (gunoaie, caini vagabonzi si locuri parasite) fac plimbarea in zona cel putin dezagreabila…