Piata Unirii- fara istorie

Piata Unirii, asa cum o cunoastem azi, este  cu un parc in centru si flancata de blocuri de 8-10 etaje. Pe o singura latura, Hanul lui Manuc si cladirile alaturate intrerup „monumentalitatea” ansamblului.
 Piata Unirii este un loc depersonalizat si aproape sters de istorie. Ruptura de spatiul si timpul  istoric s-a produs cu mai putin de 30 de ani in urma, doar la o generatie distanta, atunci cand santierul Noului Centru Civic, inceput in Dealul Spirii, a ajuns in zona Unirii. Atunci a inceput demolarea cvasi totala a zonei. 

In constiinta bucurestenilor, imaginea Pietei Unirii era inseparabil legata de dealul si Biserica Patriarhieide halele si piata de legume, de Biserica Sf. Ioan-Nou.

Fotografia din 1926 arata o mare parte a Pietei, dominata de uriasul complex de hale. Vederea este dinspre Calea Calarasi, iar drumul larg ce se vede este Bulevardul Maria, aflat in prelungire.
Caracterul comercial al Pietei sare in ochi: complexul de hale ocupa tot spatiul. In dreapta se vede un colt din acoperisul Halei Centrale (1872), din caramida si fier, semanand pietelor acoperite din Paris. Peste drum de ea (in stanga si pe centrul fotografiei) este Hala de peste, prevazuta cu bazine pentru pestele viu, spatii subterane si depozite. In spatele acesteia, dincolo de Cheiul Dambovitei (putin vizibil in fotografie), la poalele Dealului Mitropoliei, se vede eleganta Piata Bibescu de fructe si legume, amenajata modern in 1906 si mandria municipalitatii la vremea respectiva.

Pe partea dreapta a drumului, in plan departat este Spitalul Brancovenesc (corpul nou ridicat in 1904).

Spitalul Brancovenesc era nu doar o mostenire istorica pretioasa si o prezenta grandioasa, ci si un centru medical de elita.
La inceputul anilor ’30, ca parte a planurilor regelui Carol al II-lea de modernizare, Piata Bibescu a fost desfiintata. In locul ei s-au  amenajat straturi de iarba cu flori si bazine cu fantani. Aleea Mitropoliei a fost amenajata  cu doua randuri de castani.

Comparand felul in care apare azi colina Patriarhiei vazuta dinspre Piata- mai bine zis lipsa ei de vizibilitate- cu aceasta fotografie efectul este socant. Colina Patriarhiei si cupolele ce o incoroneaza, simbol al Bucurestilor istorici, erau reperul vizual dominant al Pietei Unirii.

Exact din capatul opus al Pietei, Biserica Sf. Ioan-Nou raspundea Bisericii Patriarhiei ca un al doilea strajer al zonei:

Vedere a Pietei Unirii in anii ’50, inainte de construirea magazinelor Unirea si Cocor. In plan departat, Biserica Sf. Ioan-Nou (din sec.XVIII, adesea numita de bucuresteni Sf. Ioan Piata) se detaseaza cu claritate. La dreapta ei, case ale vechiului Cartier evreiesc. Mai departe spre dreapta, dincolo de cheiul Dambovitei, trebuie sa fi aparut privirii si turnurile de la Radu Voda.

La momentul la care vederea de mai sus este datata se realizase recent (1943) deschiderea Bulevardului 1848 ce unea Piata Universitatii cu Piata Unirii, impartind Centrul vechi in doua si taind strazile respective, intre care si Calea Mosilor, Baratiei, Lipscanii. In curand Bulevardul (azi Bratianu) avea sa fie continuat catre sud, prin deschiderea (in 1960) a Bulevardului Dimitrie Cantemir. Aceste modificari majore, desi au inclus efecte nedorite, se inscriau intr-o modernizare fireasca si necesara a Bucurestilor. Planul conceput si pus in practica de sistematizare si constructie a Centrului Civic in anii ’80 a fost insa dezastruos prin dimensiunea demolarilor si prin introducerea in organismul orasului, construind un bulevard lung de 5km si foarte lat, a unei axe est-vest, arbitrara fata de sa evolutia istorica.

Piata Unirii si Biserica Sf. Ioan-Nou, martie 1984 (foto Cristian Popescu, din cartea sa ” Bucuresti- Arhipelag Demolarile anilor ’80”); magazinul Unirea apare aici cu fatada originala; in 1986 a fost extins catre Splai (dreapta) si Calea Calarasi (stanga) si a fost recarosat, pentru a se „incadra stilistic” noilor constructii.

Panorama Pietei Unirii spre Spitalul Brancovenesc in martie 1984; la stanga se vede, mai neclar, parte din vechiul corp al Spitalului (cel din 1837) si cupola acestuia, iar in spate turla cea mare a Bisericii Domnita Balasa. Demolarile incepusera dinspre str. Bibescu Voda dar nu ajunsesera in Piata (foto Cristian Popescu) 

 

 

 

 

 

Inceperea demolarilor in Piata Unirii, ianuarie 1985; in curand, Spitalul Brancovenesc, rod al staruintelor Saftei Brancoveanu, avea sa dispara (foto din „Bucuresti, un oras intre orient si occident”, Dana Harhoiu).

 Hala Unirii a fost ultimul dintre edificiile demolate din Piata. O data cu daramarea ei se va incheia o istorie a comertului in Piata al carei inceput (Targul Dinlauntru) se confunda cu inceputurile orasului. Multi bucuresteni din generatia mai matura isi aduc aminte de marea si aglomerata Hala Unirii (unde in ultimii ani erau mereu cozi) de statia de tramvai de langa Dambovita, chiar in dreptul Halei, de malurile ierboase ale Dambovitei (albia nu era pe atunci betonata).

Hala Unirii in prim-plan, inca in picioare, iar pe fundal padurea de macarale lucreaza deja la constructia „Casei Poporului” si a blocurilor de pe Bd. „Victoria Socialismului” (sau, cum se spunea, „Victoria Socialismului Asupra Bucurestiului”)- 1985.  (foto Andrei Pandele).
Azi, datorita blocurilor inalte ce incadreaza poalele colinei si a modificarii perspectivei, colina Patriarhiei este vizibila doar daca te situezi pe axul ei. In celalalt capat al Pietei, Biserica Sf Ioan-Nou este inchisa intre doua blocuri, iar piata de legume si fructe a disparut fara urma.

Modificarea perspectivei in Piata Unirii. Colina Patriarhiei, in stanga plan indepartat, este partial acoperita datorita celor doua blocuri (nu se vede decat baza colinei). Statutul de semnal vizual si de simbol al Patriarhiei a fost anihilat de blocurile masive din jur si Casa Poporului din fundal.

In coltul din dreapta sus, colina Patriarhiei si blocurile de la baza ei ce o ecraneaza.

Vedere spre locul unde se ridica complexul Spitalului Brancovenesc. Spitalul Brancovenesc vechi era asezat partial pe locul blocului ce se vede, partial de-a curmezisul Bd. Unirii. Corpul nou al spitalului era la dreapta lui si putin mai in fata.

Vedere spre Magazinul Unirea; Biserica Sf. Ioan-Piata se afla azi in spatele blocului din centrul fotografiei (pe directia stalpului de iluminat), plan departat.

Maxima vizibilitate pentru Biserica Sf. Ioan-Nou (!) Dupa ce a fost translatata si alipita blocului din stanga, biserica a fost apoi ferecata complet prin construirea blocului din dreapta…

Ce-i de facut pentru umanizarea Pietei Unirii? Parcul din mijloc este suficient de mare incat sa se amenajeze o noua piata de legume si fructe, locuri de parcare pentru a o deservi si sa ramana si spatiu verde cu alei si banci.