Misterul casei fărâmate

Încercând să localizez o fotografie din albumul d-lui Vartanian “Bucureşti – odiseea comunistă” m-am lovit de o serie de dificultăţi, ce păreau să nu se mai termine. Iată fotografia cu pricina:

O clădire singură, izolată, e mai greu de localizat. Totuși, ceva mi-a atras atenția: în colțul din stânga sus apar o serie de împletituri din sârmă semănând cu niște antene, precum și 2 creneluri. Pe urmă, parcurgând fotografiile din zona Uranus ale aceluiași autor, am găsit-o pe următoarea, către strada Palas, ce părea să aibă legătura cu prima:

După cum se vede, în stânga apare o construcție în formă de turn, ce are pe acoperiș împletituri de sârmă și creneluri. Am conchis că e vorba de același imobil. Puțin mai în față exista o căsuță cu un etaj, având acoperiș de tablă și un horn cu țeavă centrală. Am făcut legătura cu o altă imagine publicată în cartea lui Gheorghe Leahu – “Bucureștiul dispărut”, ce apare chiar pe coperta cărții:

Autorul descrie imaginea ca fiind “ceea ce a mai rămas din strada Cazărmii”, de unde trebuia să înțeleg, normal, că imobilul ar fi situat pe această stradă. Pe urmă observ, în stânga acestei ruine, o altă clădire, ascunsă parțial de un copac (notată cu cifra 1). Mă mai uit prin setul de fotografii și iată ce descopăr:

Evident că era chiar clădirea cu 2 etaje ascunsă după copac. De data asta eram sigur că e vorba de strada Cazărmii, fiindcă în dreapta se vede bradul din fața bisericii Albă-Postăvari, aflată la colțul dintre Cazărmii și Bateriilor.

Acum s-a ridicat întrebarea: cum era posibil ca ambele imobile să se afle pe aceeași stradă, între ele existând o distanță apreciabilă (cam 100 de metri), primul fiind perpendicular pe axul străzii Cazărmii, care era perfect dreaptă în acel loc?

Desigur că așa ceva nu era posibil și am concluzionat că imobilul în curs de demolare nu se afla pe str. Cazărmii, ci undeva mai aproape de strada Palas, al cărei traseu e vizibil în figura 2. Acum e momentul sa inser o hartă a zonei, pentru a înțelege mai bine situația de fapt:

Zona de care ne ocupăm sa află în stânga, cuprinsă între cifrele 10, 11, 12 și 13. M-am gândit că s-o fi aflat undeva între străzile Cazărmii și Schitul Maicilor, dar după cum se vede, între ele nu existau comunicări.

La un moment dat am găsit următoarea fotografie în cartea lui Leahu:

Titlul pozei era “Strada Bateriilor în plină demolare”. După cum vedeți, același turn crenelat și aceeași casă aproape fărâmată, văzute din alt unghi, de data asta chiar dinspre o stradă. Dar nu avea cum să fie Bateriilor, fiindcă stabilisem deja că se afla la cel puțin 100 de metri de capătul acesteia. Oare fotograful să se fi înșelat?

Teoretic era posibil. Atunci am observat un amănunt care mi-a confirmat că era vorba într-adevăr de aceeași clădire – șirul de țevi paralele de pe acoperiș, care apare și în imaginea următoare, în colțul din dreapta sus:

Mi-am îndreptat atenția către imobilul de vizavi, un bloc art-deco cu 2 etaje și acoperit parțial cu iederă. Am descoperit că e vizibil și dintr-un alt cadru, mai exact dinspre strada Antim:

După cum vedem, imobilul lung cu 2 etaje apare în dreapta imaginii, cu un plop în spatele său. Ar fi trebuit să fie localizat aproape de str. Schitul Maicilor, întrucât biserica se vede în imagine, în partea stângă.

Punând cap la cap toate aceste date, ca să nu va mai plictisesc cu considerațiile intermediare, a reieșit că singurele locații posibile din punct de vedere logic erau la intersecția străzii Schitul Maicilor cu Banul Mihalcea sau C-tin Moroiu. Totuși, având în vedere apropierea mare față de strada Palas, am conchis că str. Banul Mihalcea era prea departe.

În final am desenat o schiță de mână, poate nu foarte reușită, dar care ajută la înțelegerea mai bună a localizării expuse până acum:

Legenda este următoarea:

  • cu roșu am marcat poziția casei cu 2 etaje, subiectul articolului;
  • cu portocaliu Schitul Maicilor, înainte și după translatare;
  • cu albastru imobilul lung cu 2 etaje de vizavi;
  • cu verde casa din figura 1 de lângă excavator;
  • cu maro clădirea cu 2 etaje de pe str. Cazărmii;
  • cu o cruce este marcată biserica Albă-Postăvari.

De asemenea, am marcat cu x-uri locațiile de unde s-au efectuat fotografiile, în ordinea din articol (exceptând hărțile). Nu am mai trecut numele străzilor, pentru a nu încărca imaginea, dar le puteți afla comparând cu harta inițială.

Poziția finală a fost: str. Constantin Moroiu, colț cu Schitul Maicilor. Un fost localnic mi-a confirmat presupunerea.

Între timp am găsit şi imaginea întreagă a clădirii, văzută din faţă, dinspre str. C-tin Moroiu. Poza e făcută chiar în timpul demolării (1984).

Sper că v-a plăcut expunerea şi aştept eventuale comentarii.