Ion Inochentie Micu-Klein

Ion Inochentie Micu-Klein s-a născut în anul 1692 în satul Sadu, din Judetul Sibiu. Ion Inochentie Micu-Klein a dezvoltat un amplu plan de edificare institutională si politică a românilor din Transilvania.

Ion Inochentie Micu-Klein

Programul lui s-a numit ,,Suplex Libellus Valachorum”. Acest program a fost alimentat de ideile Reformei catolice. Ion Micu a militat pentru usurarea sarcinilor iobăgimii, pentru respectarea scutirilor preotimii. El dorea o mai bună reprezentare a clerului în Dietă. Ion Inochentie a luptat pentru afirmarea românilor si a Bisericii române din Transilvania prin diferite petitii trimise către împărat, Dietă, Cancelaria Aulică, multor alte oficialităti religiose, printre care si papa Benedict al XIV-lea. Cererile lui au fost reformulate de multe ori si argumentate.

Supplex Libellus Valachorum

Ion Inochentie-Micu Klein si-a sustinut planul din mai multe perspective. A invocat a două diplomă leopoldină emisă în 1701, pentru românii din Fundus Regius el a sustinut că trebuie să beneficieze de aceleasi drepturi ca si celelalte populatii din zonă( pentru aceasta a invocat documentul Andreanum al regelui ungar Andrei al II-lea). Ion Micu a încercat să folosească si argumentul istoric în favoarea sa, al continuitătii românilor în aceste locuri, al romanităttii românilor. Din anul 1744 Ion Micu a trăit în exil la Roma, unde a si murit la 23 septembrie 1768. Activitatea episcopului Ion Inochensie a fost una extrem de importantă. El este considerat unul dintre cei mai mari iluministi români.