Cavalerii teutoni în Țara Bârsei

Andrei al II-lea al Ungariei

Ordinul Cavalerilor teutoni a construit în Țara Bârsei mai multe cetăți , cum ar fi cele de la Feldioara, Cetatea Neagră, Codlea, Râșnov, Cetatea Crucii. Una dintre cele mai importante acțiunin de consolidare a acestui ordin cruciat, a fost instalarea lor în Țara Bârsei în anul 1211. Regele Andrei al II-lea nu dorea neapărat să oprească influența cumanilor asupra Ungariei, ci să-și dezvolte noi axe comerciale la gurile Dunării.

Blazonul, ordinului teutonic

Această regiune a devenit foarte profitabilă după formarea Imperiului Latin de Răsărit. Această instalare servea foarte mult cruciadei, de aceea a fost sprijinită de papa de la Roma. Andrei al II-lea mai dorea un lucru prin această venire în Țara Bârsei, să îți extindă stăpânirea asupra cumanilor și să-i creștineze. Primele etape ale conflictului comano-ungar a fost plină de acțiuni ofensive ale ungarilor și replici puternice ale cumanilor.

Papa Honorius al III-lea

Consolidarea puterii cavalerilor teutoni se datorează, după cum am amintit, construirii cetăților fortificate. În anul 1222 teutonii aveau deja o bază de acțiune în Carpați și și-au deschis drumul către Dunăre. Datorită înfrângerii suferite de alianța ruso-cumană de la Kalka(1223), Imperiul Cuman s-a dezintegrat, iar influența mongolilor s-a simțit pentru prima oară în Europa estică. Papa Honorius al III-lea a încercat, în interesul Scaunului papal, să le ia teutonilor posesiunile din Țara Bârsei. În 1225 răspunsul lui Andrei al II-lea al Ungariei a venit, astfel că, cavalerii teutoni au fost alungați din Țara Bârsei, iar în teritoriile ocupate de aceștia au apărut garnizoane regale.

Herman von Salza, conducătorul Ordinului Teutonilor între 1209-1239