Comuna Coplean (magh. Kapjon) se afla aproape de orasul Dej. Sincer, imprejurimile acestui oras (frumos) nu mi s-au parut prea pitoresti. Mai ales in drumul dintre oraselul Beclean si Dej, de-a lungul vaii Somesului Mare, am trecut prin niste sate care pareau teleportate din Teleorman. Din fuga masinii, trecand prin sate ca Reteag sau Cuzdrioara am fost dezamagit de aspectul nou si lipsit total de personalitate al caselor. Dintr-unul din aceste sate (Ciceu-Mihaiesti) se poate urca catre cetatea Ciceu.
Din Dej am luat-o catre nord-vest pe valea celuilalt Somes (la Dej e confluenta intre Somes si Somesul Mare) si iata-ne la Coplean.
In marginea satului, cu vedere catre lunca larga de 2 km se afla castelul. De fapt mai curand o curie (conac), oricum o resedinta somptuoasa la vremea ei. Stiam ca e intr-o stare avansata de ruina dar contactul direct cu monumentul m-a socat. Cel mai vechi castel in stil baroc si unul din cele mai frumoase construite in acest stil din Ardeal arata jalnic! De altfel se afla pe o lista a celor mai periclitate monumente din Romania.
Era inconjurat cu o incinta de zid din care se mai pastreaza parti inundate de urzici. In coltul din stanga al incintei se afla ruina unui turn circular. In jurul incintei, pe portiuni se ghicesc urmele unui sant, care spre rau se transforma in mlastina.
Castelul propriu zis, desi atat de ruinat are o decoratie sculptata, o frumusete. Mai ales ca e foarte bine conservata. Decoratia apartine stilului rococo, adaugata ulterior, si a fost relizata de un celebru sculptor austriac – Anton Schuchbauer ( mort la 1789) foarte activ la Cluj in veacul al 18-lea.
Castelul a fost construit de-a lungul anilor 1725-1771 de catre Ioan Haller, guvernator al Ardealului intre 1734-1755. In dreptul intrarii se afla o terasa sprijinita pe coloane cu capiteluri ionice, cioplite in piatra masiva. Din aceeasi piatra galbuie s-au cioplit si frumoasele ancadramente ale ferestrelor cu „scoici”, cat si pilastrii cu capiteluri bogat decorate.
Devenit sediu al CAP-ului local, a fost parasit scurt timp dupa 1989. Acoperiul a cazut rapid iar starea de ruina accentuata din prezent se datoreaza nepasarii din ultimii 18 ani (adica a mitocaniei si nesimtirii localnicilor ca sa o spunem p’aia dreapta). Doar de atat a fost nevoie pentru ca un castel vechi de peste 250 de ani sa fie distrus. Daca se va interveni rapid, mai exista sanse ca acest castel sa fie salvat. Nu stiu nimic despre statutul sau juridic.
Ce mai zic ziarele, precum Clujeanul :
„Cel mai romantic castel – Castelul Haller din Coplean a fost, conform istoricului Tudor Sălăgean, cea mai importantă şi mai spectaculoasă construcţie rococo din Transilvania. Finalizat în anul 1773, castelul este o adevarată bijuterie arhitectonică lăsată în paragină. Restaurat în anii ’70 ai secolului trecut, castelul a fost prădat de locuitorii din zonă după revoluţia din 1989. Totuşi, o vizită la castel „te face să te îndrăgosteşti”, spun sătenii.”
Ziarul Adevarul are un articol mai general despre castele:
In legatura cu aceasta situatie, Virgil Pop, secretarul Comisiei Judetene a Siturilor Istorice Cluj, ne-a declarat: „Autoritatile au fost sesizate de zeci de ori, atat prin inspectoratele de cultura, cat si prin MCC. Ministerul a trimis sute de adrese administratiilor locale ca sa repare aceste inestimabile valori istorice. Situatia este legata direct de modul in care isi respecta comunitatile istoria comuna. O indiferenta incredibila dublata de o furie distructiva. Refacute, aceste castele ar arata incredibil si ar fi perfecte pentru activitati culturale care sa aduca profit. Investitiile sunt mari, dar nu exista alta solutie. Ca istoric de arta sunt mahnit pentru lipsa de implicare a oamenilor”.
Romania Libera din 29 Noiembrie 2006:
„Construita intre 1725-1771, pastreaza incinta veche cu turnuri cilindrice anterioare si este cunoscuta ca cea mai timpurie realizare a arhitecturii civile de stil baroc din Transilvania. Ulterior, au fost adaugate si ornamentatii de stil rococo. Piatra de constructie a fost luata de la fostul castru roman Samum din apropiere, de la Casei. De altfel, peste Somes, in comuna Vad, piatra de la castru a servit la construirea bisericii lui Stefan cel Mare, depinzand de Cetatea Ciceului. In zid se afla o piatra cu inscriptia „Cohors I Milliaria Britt(annica) XIV Aria Cellus”. Kadar Jozsef in „Monografia Comitatului Szolnok-Doboka” spune: „In Coplean, castelul si biserica s-au construit din pietrele acestui castru, ca si biserica din Vad.” A apartinut familiei Haller pana in 1948. Astazi, cinci rude succesoare au depus cerere de restituire a castelului si a cinci hectare din parcul cu plopi si castani, azi taiati. Intre ei, Metea Victor, de 77 de ani, si sotia lui, Elekes Lucretia, care locuiesc alaturi de castel. Ne spune ca acesta a fost pana in 1989 sediul CAP si al unor ateliere. Devalizarea a inceput masiv dupa 1990. Ei pretind despagubirile, si nu restituirea in natura, mai ales ca au vazut in ultimii ani cum alti consateni si-au facut case din piatra de la castel.”
In schimb se cheltuie milioane de euro pe sute de biserici ortodoxe, mari in orase mici, urate si muuulte, mai multe ca spitalele, ca scolile, ca soselele, ca hotelurile, ca blocurile de locuit.
Sunt socat cat de multe biserici ortodoxe se construiesc in tara, mai ales in Ardeal. Mari, multe si urate, disproportionate fata de numarul enoriasilor. De unde exista bani? De ce patrimoniul istoric e aruncat la gunoi in timp ce temple din beton ale prostului gust, un fel de castele tiganesti dar mult mai mari se construiesc peste tot (mai ales pe spatii verzi)? Mai sus, biserica din Beclean, fata in fata cu o umila bisericuta gotica de veac 15 (evident NE-ortodoxa)- care nu apare in poza.
In vara lui 2008 a iesit la Cluj o carte despre castelele din jud. Cluj. E ceva, dar prea putin, mai ales ca in aceasta carte e un amestec nefericit de castele neoclasice, cetati medievale de piatra dar si cetati de pamant medieval-timpurii care oricum nu mai sunt vizibile. Oricum, eu va recomand calduros sa o luati!!