Rondul Udricani


Daca ati fost vreodata in zona Teatrului Evreiesc din Bucuresti, vi s-a parut cu siguranta foarte dezolanta: maidane, locuri virane, mizerie, cateva case darapanate, dar mai ales cateva imobile noi, stralucitoare si kitschoase, embleme ale Romaniei post-1989. O zona neprietenoasa pentru bucuresteanul actual (panorama, de aici).

Inainte de anii ’80, aici era un cartier fantastic, cu strazi care serpuiau printre casele frumoase si mergeau apoi spre Splai. Cartierul evreiesc era compus dintr-o suita de strazi celebre in epoca. O amenajare urbanistica locala remarcabila era Rondul Udricani, situat langa biserica omonima. Acest rond a disparut si aproape nimeni nu mai stie ca a existat odata. (Articolul a fost updatat!) –>

Zona rosie marcheaza diametrul exterior al Rondului Udricani.

Multi nu au curiozitatea sa vada ce se ascunde dupa blocurile gri de la Piata Sfanta Vineri. In spatele lor gasim ramasite din Bucurestii de epoca, adevarate „enclave”.

Supravietuitoarele de pe Mircea-Voda. Stg. jos: Casa de Cultura (fosta Casa Eliad).

Zona adiacenta actualului bulevard Mircea-Voda s-a schimbat dramatic in ultimele trei decenii. Insusi bulevardul era nu demult o strada linistita. Au avut loc demolari masive, artera fost dublata in latime si prelungita dincolo de noul bulevard Unirii, fiind suprapusa peste vechea Cale Vacaresti (si ea distrusa), pana la Podul Timpuri Noi. Pe Mircea-Voda mai supravietuiesc foarte putine imobile de epoca, inclusiv o fosta Casa de Cultura (pe vremuri, Casa Eliad), astazi in mare paragina.

Stg.: Teatrul Evreiesc nu se vedea, in trecut, din strada, deoarece era blocat de frontul de case (demolate). Dr.: Singurul corp ramas nedemolat din fosta scoala.

Tot pe strada Mircea-Voda era si o scoala, din care astazi mai este in picioare doar corpul din spate. Cele doua corpuri mai mici de inaltime, de la strada, au fost demolate, iar pe locul lor este o banda de circulatie.

Pe Planul Papazoglu din 1871 (multumiri lui Radu Oltean ca a trimis sectiunea cu zona vizata) se vede cum arata intersectia de la Udricani inainte de crearea rondului. Unele strazi aveau alte denumiri si este vizibila si Biserica Sf. Vineri-Hereasca, demolata in 1987.

Planul cadastral al Capitalei din anii 1895-1911 tot nu arata aparitia Rondului Udricani, insa fata de Planul Papazoglu anterior, este interesant de vazut cum au evoluat denumirile strazilor si aparitia altora noi, intre timp. Tot Radu Oltean a trimis si aceasta „dovada” valoroasa.

Zona Udricani – Olteni – Mircea-Voda pe planul cadastral al vechilor Bucuresti, de aici.

Pe planul cadastral al Bucurestilor (anii ’50-anii ’80) se vede dimensiunea distrugerilor ceausiste, dar si Rondul Udricani in clar. Ca amenajare, probabil ca data din anii ’30, intrucat pe hartile mai vechi nu este vizibil. Ulterior, cu cresterea traficului (zona era foarte animata), rondul s-a transformat intr-un sens giratoriu. Tot pe planul cadastral, parcelarile marunte reprezinta casele care populau zona.

Pe harta atasata Ghidului Bucurestilor din 1963, se vede reteaua veche de strazi, iar Rondul Udricani este marcat cu verde.

Pe o imagine actuala din satelit a zonei, am reconstituit cele mai importante strazi de acolo, pentru a se vedea clar diferenta dintre ce a fost si ce a ajuns acest cartier. Rondul nu era construit pe principiul „stea”, ci avea o configuratie aparte. Era traversat de strazile Clucerul Udricani si Dr. Iuliu Barasch, iar din el pornea strada Vasile Adamache. In cele ce urmeaza, vor fi luate in discutie, pe rand, aceste strazi.

Biserica si strada Clucerul Udricani, vazute chiar din centrul fostului rond (str. I. Barasch).

 

Stg: str. Clucerul Udricani vazuta din ceea ce ar fi fost curtea unei case (inainte de demolari). Dr.: casa in paragina, la intersectia Clucerul Udricani cu Olteni.

Strada Clucerul Udricani incepea din Calea Vacaresti (actuala strada Sf. Vineri) si mergea pana in strada Matei Basarab. Astazi, se opreste dupa intersectia cu Iuliu Barasch in zona fostului rond deoarece partea dinspre Matei Basarab a fost „stearsa”. Cu toate aceastea, vechiul aliniament este urmat de un gard care desparte doua parcele.

Teatrul Evreiesc, vazut din str. I. Barasch. Pe locul viran din dreapta erau case.

Strada Dr. Iuliu Barasch vine din bulevardul Corneliu Coposu (fost Calea Calarasilor), travereseaza fostul rond, merge pe langa Teatrul Evreiesc si se opreste la intersectia cu strada Olteni.

Vechi case din str. I. Barasch.

Pe strada Iuliu Barasch, pana la fostul rond, nu mai este nimic, de-abia in zona Teatrului Evreiesc mai supravietuiesc cateva case, aflate intr-o stare avansata de degradare.

Teatrul Evreiesc vazut de la intersectia strazii Strehaia cu bd. Mircea-Voda. Intersectia aceasta nu exista inainte, pe locul ei erau case.

Din strada Iuliu Barasch, pe langa Teatru, se face mica strada Strehaia. Inainte vreme, ea cotea brusc si se intersecta cu strada Vintila-Voda. Cum tronsonul respectiv din strada Vintila nu mai exista (este maidan pe locul lui), strada Strehaia a fost modificata astfel incat sa mearga inainte, spre bd. Mircea-Voda. Strada Vintila mai exista astazi doar ca un „ciot” care leaga Mircea-Voda de strada Anton Pann.

Privind de pe locul fostelor case spre vechiul aliniament al strazii V. Adamache, intersectie cu Colnicul Mic, la Sinagoga.

Din Rondul Udricani pornea inspre Calea Vacaresti (Sf. Vineri) strada Vasile Adamache. Chiar dupa intersectia cu strada Colnicul Mic (disparuta), strada Adamache trecea pe langa Sinagoga Mare, inainte de a ajunge in Calea Vacaresti. Astazi, strada Adamache, desi exista pe harta, nu este marcata fizic, fiindu-i modificat vechiul aliniament. In prezent, ea bordeaza blocul socialist, formand un careu pe langa parcare si Sinagoga Mare.

Sinagoga Mare, templu evreiesc de marca, a fost prinsa intre blocuri. Daca inainte, fatada principala avea vedere la strada, astazi este umbrita de un imobil din anii ’80, ridicat la reconfigurarea Pietei Sf. Vineri. Sinagoga este mai mereu in intuneric si este greu de fotografiat integral din actuala pozitie in spatiu.

Sus: str. Olteni la santierul noii biserici Sf. Vineri-Hereasca. Dr.: privind inspre Teatrul Evreiesc, de pe vechiul aliniament al strazii Olteni. Panta era populata de case.

Strada Olteni porneste din strada Clucerul Udricani, intersecteaza intrarea Maria Clucereasa si se opreste la intersectia cu strada Iuliu Barasch. Pe vechea configuratie a zonei, aceasta strada mergea inainte, intersecta strazile Mircea-Voda si Labirint (disparuta in aceasta zona), apoi strazile Avram Goldfaden (disparuta – o parte din aliniamentul ei se suprapunea peste actualul bulevard Unirii) si Bradului (disparuta) si ajungea in Splaiul Unirii. Denumirea strazii Olteni venea de la biserica distrusa de Ceausescu la demolari.

Strada Olteni era legata de Calea Vacaresti de catre strada Haiducul Bujor (disparuta). O fotografie din 1959 ne arata un copil pe aceasta strada (denumita si „intrare” pe unele harti). Mai interesant este insa frontul de case, continuu si reprezentativ pentru restul strazilor din zona.

Imobil modernist neglijat, intrarea Maria Clucereasa.

Tot din strada Olteni se facea si intrarea Maria Clucereasa, o straduta semicirculara care in mare parte a supravietuit, insa cu pretul degradarii progresive. Mizeria si neglijenta sunt la ordinea zilei aici.

Zona fostului Rond Udricani – harta simplificata.

Ce a mai ramas din Rondul Udricani astazi? Doar un arc de cerc (sau o „felie”), sesizabil, insa care nu poate fi incadrat in context. De fapt, nici nu este prea bine definit. Am aflat de la cineva care a locuit in zona de acest rond si doar atunci am inteles forma actuala ciudata a strazii Clucerul Udricani. Practic, strada din prezent intersecteaza strada Dr. Iuliu Barasch de doua ori. Strada Vasile Adamache porneste din strada Iuliu Barasch, defineste un careu prin spatele blocului si se opreste nedefinit, undeva pe langa Sinagoga Mare. La randul ei, strada Iuliu Barasch nu mai ocoleste rondul, ci trece direct prin mijlocul lui.

Pentru o mai buna intelegere, am evidentiat pe imaginea luata de pe Live Maps actualul aliniament al strazilor despre care am vorbit, iar pe cel vechi l-am marcat cu linie punctata. Orice spatiu verde sau parcare sau loc viran pe care il vedeti reprezinta fostele case.

Dr. jos: gardul verde din stanga merge exact pe vechiul aliniament al strazii Clucerul Udricani, inspre str. Matei Basarab (foto: NORC).

In fine, o privire catre cele patru zari din mijlocul fostului Rond Udricani, in zilele noastre. Panorama este dezolanta si nu atrage prin nimic. Pentru niste turisti straini ar fi foarte dificil de explicat de ce arata asa acest cartier odinioara atat de prosper.

O continuare a acestui articol, cu poze in exclusivitate de la demolarile din 1987-1988 din zona, aici.

Daca v-a placut aceasta „descoperire” de senzatie, pe Simply Bucharest avem parte de alte dezvaluiri din aceeasi categorie: vechiul aliniament al soselei Salaj si vechiul aliniament al strazii Sebastian si al Caii Ferentarilor.