Transport public: incotro

Transport public: incotro

Gindindu-ne ca toate planurile Primariei sint doar niste cirpeli, atita vreme cit nu iau in calcul dezvoltarea orasului pentru macar 20-30 de ani si nici macar dezvoltarea transportului public, inseamna ca o sa fim blocati in aceeasi situatie pentru multa vreme. Da, vom face pasaje – si vom bloca traficul construindu-le; da, vom sapa metrou – insa-l vom integra intr-o retea de transport public?

Am avea cum sa iesim din situatia asta? Hai sa vedem despre ce-i vorba:

 Metrou

Inainte de toate, ar trebui sa avem un bilet comun pentru transportul de suprafata si cel subteran. Apoi, ar trebui sa circule macar o ora-n plus seara. Ar trebui amenajate toalete publice in statii; si mai ales – ar trebui construit un nou pasaj de legatura intre statiile de la Piata Unirii. Insa astea sint doar cirpeli; necesare – insa doar cirpeli.

Se vorbeste de noi magistrale

Se vorbeste ca prima va fi construita in Drumul Taberei; s-au incins discutii daca sa aiba statiile dese sau nu; s-au incins discutii despre cum se va face jonctiunea cu prima magistrala la Eroilor; dar ce cred eu despre metroul din Drumul Taberei?

Ca e o idee foarte buna. Dar ca trebuie, mai mult ca oricind, luata in seama dezvoltarea orasului. In 20 de ani Bucurestiul se va intinde si mai mult inspre Domnesti, Bolintin, Dragomiresti, Clinceni. Vor locui oameni, vor avea copii – copiii vor merge la scoala in oras; vor veni si se vor duce menajere, bone, paznici – intelegeti ce vreau sa zic. Poate ca atunci vom vrea sa dezvoltam o retea de trenuri suburbane – si cred c-ar fi bine sa ne gindim la o modalitate de a o interconecta cu noua reteaua de metrou.

Metroul din Drumul Taberei ar trebui sa ajunga, intr-o prima faza, la Universitate, ceea ce-nseamna ca va fi folosit de foarte multa lume; de aceea statiile ar trebui sa fie mari si mai ales, sa fie legate prin pasaje mari de cele ale celorlate magistrale cu care se intersecteaza.

S-a zis ca intr-o faza viitoare, metroul din Drumul Taberei va ajunge pina in Pantelimon – ceea ce e, iarasi, un lucru grozav. Cind – si daca – se va intimpla asta, va trebui luata in calcul posibila interconectare cu posibilele retele de transport inspre Cernica, Pantelimon, Branesti.

Un alt vis frumos e magistrala Rahova – Obor. Eu zic c-ar rezolva multe din problemele izolarii cartierului Rahova, si cu aceasta ocazie s-ar reface legatura Est-Vest prin (pe sub) Piata Unirii; sincer nu cred ca vreodata tramvaiele vor mai fi lasate sa traverseze zona Unirii. Cred ca magistrala asta ar putea fi, cindva, lungita inspre Europa si conectata cu o retea de transport inspre Stefanesti / Voluntari – Afumati.

Cred ca nu se va mai construi o magistrala Giurgiului – Gara de Nord (via Hasdeu, cu intersectie cu magistrala Drumul Taberei), cu toate ca utilitatea ei nu poate fi pusa la indoiala.

Cit despre posibila legatura cu Aeroportul Otopeni, atita vreme cit nu stim ce va fi: metrou, tren, tramvai de viteza, n-are rost sa ne batem capul. Oricum, ar trebui sa serveasca Aeroportul si zona comerciala Baneasa, si mai ales, orasul Otopeni. E mai important pentru Otopeni decit pentru Aeroport, as zice.

Vechile magistrale

Au fost gindite pentru a face fata unor fluxuri de muncitori impresionante cindva: IMGB, Pipera, Semanatoarea, 23 August/Republica. Pe moment, doar Pipera s-a reconvertit in zona de birouri si metroul o ajuta mult. Poate fi metroul actual imbunatatit?

Da, daca din Pipera s-ar prelungi inspre Pipera-Tunari; da, daca de la Militari-Industriilor s-ar prelungi inspre iesirea spre A1 si zona comerciala de acolo, cu viitoare legatura cu Chiajna/Dragomiresti, poate Bolintin; da, daca de la viitorul cap de linie Laromet se va gindi o legatura cu Mogosoaia – Buftea.

Ar merita deasemenea reabilitata actuala fundatura Republica-Pantelimon si convertita intr-o viitoare legatura cu Cernica/Pantelimon – Branesti, in ideea ca magistrala din Drumul Taberei nu va ajunge in Pantelimon. Constructia metroului pe sub soseaua Pantelimon va fi cea mai dificila, ea fiind ocolita de comunisti datorita adincimii mari la care trebuia sapat.

Legaturi intre magistrale

Iarasi o idee buna; de cite ori v-ati fi dorit sa mergeti direct de la Big Berceni la Mihai Bravu, fara sa schimbati la Piata Unirii, de exemplu?

Insa sa fim realisti: construirea in sine a magistralei din Drumul Taberei va fi un efort imens si probabil ca va canaliza toate resursele pe care le vom avea in urmatorii ani.

 Tren urban si suburban

Exista un proiect care vrea convertirea vechilor linii industriale din oras in linii de tren urban. E frumos, insa nu cred ca e util. Liniile de tren industriale ramase se afla pe axa Militari – Razoare – Trafic Greu – Giurgiului, dublind o linie de metrou si linii de tramvai deja despartite de traficul rutier (Timisoara, Trafic Greu, chiar si Viilor-Giurgiului). In plus, vechea linie de tren merge prin dosul cartierelor si posibilelor zone de acces.

Idea buna ale proiectelor TER ar fi reabilitarea circulatiei spre Giurgiu (podul peste Arges de la Gradistea e inchis in urma inundatiilor din 2005); sa ne gindim si ca un posibil aeroport s-ar putea deschide inspre Jilava-Adunatii Copaceni.

Nu stiu daca infrastructura existenta merita folosita doar pentru ca e acolo; uitati-va la trenul ce leaga Gara de Nord de Aeroportul Otopeni: un proiect frumos, care insa nu foloseste nici celor din Otopeni, nici celor din Mogosoaia, nici celor din Chitila.

Trenul suburban ar trebui sa uneasca oraselele-satelit ale Bucurestiului de accesul la un nod de transport din Bucuresti; ar insemna sa vii cu trenul dinspre Buftea / Chitila si sa poti lua metroul de la Laromet / 1 Mai; sa vii dinspre Voluntari si sa iei metroul de la Pipera, sau de la Obor (sau de ce nu, Europa); sa vii dinspre Bragadiru si sa iei metroul din Alexandriei – si transbordarea sa se faca usor, sa nu ia mai mult de 5 minute.

 Tramvai, troleibuz, autobuz

Am in continuare impresia ca Regia de Transport ar fi in stare sa ne duca de colo-colo cit de cit civilizat, daca traficul ar permite-o. Pina una-alta e imposibil sa te tii de un orar atita vreme cit nu stii daca traversarea unei intersectii iti ia 3 sau 15 minute; nici macar tramvaiul 41 nu scapa neafectat de ambuteiajele provocate in intersectii.

Tramvai

Liniile de tramvai sint un cosmar pentru soferi. Macazele si intersectiile sint intotdeauna denivelate si pline de gropi. Ce facem cu tramvaiul, il pastram, il dezvoltam, il desfiintam?

Il pastram si-l modernizam. Nu cred ca are rost sa tragem multe linii noi de tramvai. Cred ca putem – si trebuie – sa separam cit putem de mult linia de tramvai de carosabil. E ciudat sa modernizezi liniile de pe bulevarde care se continua cu linii de pe stradute – vezi Barbu Vacarescu care se infunda apoi pe Tunari, sau Calea Calarasilor inainte si dupa Mintuleasa; daca asta inseamna ca numite strazi sa fie inchise masinilor, n-as zice c-ar fi exagerat.

Trebuie sa privim mai mult tramvaiul asa cum am inceput s-o facem in ultimii 10 ani – ca pe cel mai rapid mijloc de transport de suprafata. Odata cu terminarea Pasajului Basarab, vom avea si o legatura mai buna Est-Vest.

Poate fi reteaua de tramvai extinsa? Trebuie? Ar putea fi prelungita pina in Chitila, pina in Mogosoaia, pina in Voluntari, pina in Bragadiru, pina in Jilava (pina in Jilava a circulat linia 29 odinioara!), pina in Pantelimon? Ar fi o idee.

Trebuie sa re-gindim lungimea traseeleor? Traseele prea lungi cauzeaza intirzieri (de aceea 5 si 16 au fost sectionate la Sfintu-Gheorghe anul trecut); daca nu poti controla frecventa vagoanelor de tramvai, trebuie sa ai trasee cit mai scurte.

Troleibuz

E modern, e ecologic, e destul de rapid; insa e predispus la blocaje. Intrebarea este daca va lua locul autobuzului, cel putin prin centru. Reconstruirea liniei de troleibuz ce-ar uni Sudul de Nord (Unirii-Univesitate-Romana-Aviatorilor-Scinteia) e mai degraba o reparatie istorica decit un lucru care sa si functioneze eficient, cel putin deocamdata.

Cred ca politica de folosire a troleibuzelor scurte trebuie schimbata; cel putin pe trasee ca 66, 85, 90 ar putea circula troleibuze articulate. De asemenea, traseele lungi – cum sint 69, 86, 90 – ar putea fi segmentate.

Autobuz

Cel putin in urmatorii 10 ani va fi preferat. Autobuzele se strecoara, pot fi deviate – sint versatile. Cred ca si aici s-ar putea folosi articulate – de exemplu pe linii ca 101, 102, 335. Autobuzul ar trebui sa ajunga regulat in orice comuna din Ilfov in lipsa unui alt fel de transport public.

 Maxi taxi

Maxi taxi NU. Este o jignire adusa ideii de transport public, cu toti oamenii aceia ingramaditi si cocosati in dube.

Infrastructura

Aha! Pin-aici ne-a fost: n-avem.

In orasul asta nu poti circula; orasul asta nu poate fi ocolit; din orasul asta nu poti iesi. S-o luam cu lucrurile simple: Centura actuala trebuie dublata, construita intre Mogosoaia si Chitila, si pasaje ridicate/sapate la toate intersectiile.

Mai era un plan de construire a inca unei sosele de Centura, in exteriorul actualei, dar nimeni nu mai pomeneste de el, deci n-o sa se faca.

Insa in interiorul orasului ce se mai poate face? Succesiunea de pasaje gindita de actualul Primar nu ar rezolva atit de multe – ar face mai usoara patrunderea in oras si mai grea circulatia in centru.

Mai multe iesiri

O iesire din Giulesti inspre Centura (Chiajna/Chitila); o iesire din Bulevardul Timisoara inspre Centura (planuita de Oprescu); alta dinspre Ciurel/Virtutii (despre care nu se mai vorbeste); alta dinspre Ferentari; inca una dinspre Aviatiei – Pipera (planuita deasemenea de Oprescu).

Largirea iesirilor actuale, la patru benzi – Mogosoaia, Pipera, Stefanesti, Cernica, Magurele, Popesti-Leordeni, Domnesti ar ajuta. Largirea la 6 benzi a pasajului de la Podul Constanta ar ajuta. Construirea cu minim 4 benzi a oricarei strazi noi ar ajuta.

Strazi noi

… care sa dubleze strazi gituite in momentul de fata. Soseaua Vitan-Birzesti ar putea fi dublata pe un traseu Oltenitei (Romprim) – Sere Vitan – Splai – Nicolae Grigorescu; Soseaua Progresului (Trafic Greu) ar trebui pina la urma continuata de la intersectia cu Constantin Istrati pe traseul vechii linii de tren pina inspre Giurgiului/Gara Progresul.

Construirea de rocade, adica mici strazi de centura inauntrul orasului – cum ar fi legarea Prelungirii Ferentari de Soseaua Alexandriei, sau de prelungirea strazii Laminorului inspre soseaua Straulesti si strapungerea unor zone industriale sau militare dezafectate – ca aceea din Drumul Taberei (Compozitorilor – Drumul Sarii; ce-i drept, pe masa de lucru a primarului) ar fi de folos.

Parcari la intrarile in oras

Si legaturi rapide si de incredere de-acolo cu restul orasului; sa zicem ca vii din Mogosoaia si parchezi la Laromet – de-acolo stii ca vei face 35-40 minute cu metroul pina la Unirii. Poate cu masina faci 20 de minute; insa poti face la fel de bine si o ora si 20 de minute.

Parcari pur si simplu

De cite ori nu v-ati zis ca va lasati masina la metrou si mergeti cu el? Daca ati putea gasi un loc de parcare la Unirii, la Obor, la Eroilor – ati face-o?