Strazi infundate si ganguri in Bucuresti

Sint multe strazii infundate de blocurile construite de-a lungul marilor bulevarde; fireste ca n-o sa pomenesc de toate! Citeva insa merita atentia noastra…

Un caz celebru de strada in al carui capat s-a construit un bloc este Masina de Paine – gangul din capatul ei dinspre Stefan cel Mare este insa accesibil masinilor:

Capatul strazii George Vraca inspre Cimpineanu a fost blocat de unul dintre blocurile ce marginesc Piata Palatului. Iata, s-a pastrat un gang de trecere, cu citeva trepte:

Strada George Vraca; ea nu e singura strada blocata de amenajarea Pietei Salii Palatului. Strada Poiana Narciselor a avut ghinionul sa treaca tocmai printr-unul din blocurile ce marginesc Piata – ca atare, acolo e ditamai gangul; cred ca e cel mai lat gang din oras.

Soseaua Titulescu a-nfundat multe stradute, atunci cind a fost re-configurata; de-aceea, gasim de-a lungul ei vreo 7 ganguri, toate pietonale:

N-are rost sa le vedem de-apropae pe toate; doua sint de-ajuns.

Iata gangul din capatul strazii Veronica Micle (fosta Eminescu pe vremea cind actuala strada Eminescu se numea Romana):

Iata si gangul din capatul strazii Petru Maior, dupa ce a fost inchis circulatiei auto:

Odata cu construirea blocurilor saizeciste din piata Kogalniceanu, s-a inchis si strada Progresului (numele n-avea nimic comunist, il gasim si pe planul cadastral de la 1911) intre Bulevard si Calea Plevnei – iata gangurile de la ambele capete; intii dinspre Kogalniceanu:

… si dinspre Plevnei:

Strada se numeste acum Ionel Perlea. In curtea interioara cuprinsa de cele doua ganguri se construieste un bloculet.

Tot acolo, strada Pompiliu Eliade a ramas doar cu acces pietonal din Piata:

… iata cum se infunda!

Piata Amzei a fost ingradita cu blocuri pe trei dintre fetele ei in anii 60; intreaga zona e plina de stradute infundate, curti interioare si ganguri; iata unul dintre gangurile prin care poti ajunge-nspre intrarea Biserica Alba si spre Scoala Generala Nr. 5 (care, desi a fost construita inauntrul cartierului, are adresa si o iesire pe Calea Victoriei):

Ne apropiem de zilele noastre; iata blocul de la Piata 1 Mai, unul dintre putinele blocuri cu o arhitectura mai pretentioasa construite dupa ‘80. Tine de strada Clucerului:

La construirea sa s-a inchis iesirea strazii Nicolae Ionescu in bulevardul 1 Mai/Mihalache; acum trebuie sa te strecori ori pe linga piata, ori prin acest gang:

Iata si o vedere mai ampla din spatele blocului; a fost construit cu rampa de acces subterana si are si niste scari exterioare ce duc la primul etaj; mai sint doua rinduri de scari si-n fata blocului, insa sint blocate.

Raminem inc-un pic in zona; intre strazile Alexandru Cimpeanu si Grigore Manolescu poti circula prin spatele blocurilor ce dau inspre bulevard prin gangurile astea:

La sfirsit, un gang mai aparte: e vorba de straduta Macedonschi, din spatele A.S.E., transformata in alee interioara. Pe deasupra este trecerea dintre cele doua corpuri noi ale facultatii:

Vederile aeriene sint de pe Bing Maps.