Palatul Liga Culturală

București - Palatul Liga Culturala

Anii ’20 au reprezentat pentru România o perioadă de reașezare și de reformare datorată noilor realități. Liderii politici de atunci se confruntau cu nevoia unei armonizări a tuturor provinciilor unite cu Vechiul Regat, iar acest lucru s-a resimțit inclusiv pe plan cultural și ca urmare statul a investit bani în acest domeniu.

Astfel, în 1926 se punea piatra de temelie a edificiului cunoscut apoi ca ”Palatul Liga Cultarală” din București, situat foarte aproape de Splaiul Dâmboviței, dar și de Grădina Cișmigiului. Construcția s-a realizat sub coordonarea inginerului Constantin Cihodaru, după planurile arhitectului Ion Trajanescu și a fost finalizată în 1929. Cândva, nu știu exact când, clădirea a fost prelungită pe strada Schitu Măgureanu (se poate observa diferența în partea dreaptă), dar noului corp îi lipsesc decorațiunile neo-românești existente pe vechiul edificiu.

Puteți să faceți un exercițiu si să vi-l imaginați pe Nicolae Iorga intrând în această clădire art-deco bucureșteană, pentru că în perioada interbelică aici a avut sediu revista ”Neamul Românesc”, publicația condusă de marele istoric. Clădirea a fost și martora demolărilor ceaușiste de pe malul celălalt al Dâmboviței, când s-a construit Casa Poporului și tot acel monstruos centru civic. În plus, în antiteză se surprinde și diferența între podul cel vechi – dispărut tot în anii 80, la sistematizarea Dâmboviței – și podul cel nou, gri și monoton.