Istoria acestei cladiri incepe o data cu dorinta Regelui Carol I de a ridica un imobil care sa gazduiasca o bibioteca pentru studentii din Bucuresti. Piatra de temelie a fost pusa in 1891 si, cu toate ca lucrarile s-au terminat 2 ani mai tarziu, inaugurarea efectiva a fost in 1895, deoarece Majestatea Sa a decis sa astepte linistirea situatiei interne. Tinerii liberali protestau impotriva initiativei lui Carol I si refuzau sa intre in biblioteca. Numai ca luxul, dotarile si, mai ales, curiozitatea i-au facut pe studenti sa cedeze si accepte darul Regelui, care donase bani si sute de carti fundatiei.
Constructia initiala era foarte redusa fata de cea de acum, fiind constituita de aripa dinspre strada Boteanu / fostul sediu al Ministerului de interne. Cum numarul cititorilor a crescut rapid, s-a simtit necesitatea unei largiri a imobilului si asa s-a construit intre 1911 – 1914 actualul palat, cu inconfundabila sa fatada de la Calea Victoriei. Ambele lucrari au fost realizate de catre arhitectul francez Paul Gotereau, acelasi care a conceput si Palatul CEC.
Perioada interbelica a semnificat apogeul fundatiei. In aula se tineau conferinte la care participau si luau cuvantul intelectuali de marca ai vremii. Bombardamentele americane din 1944 au afectat cladirea, dar momentul greu a fost depasit. Cladirea supravietuieste, dar institutia va fi schimbata de catre noile autoritati comuniste, care sterg numele Regelui Carol I din denumirea oficiala, ba chiar redenumesc fundatia in ”Biblioteca Central Universitara C.I.Parhon”.
Cel mai negru moment din istoria cladirii a fost momentul decembrie 1989, cand, sub pretextul luptei cu teroristii, tancurile din Piata Revolutiei au tras in vechiul palat, afectandu-l semnificativ si distrugand nenumarate manuscrise si carti de valoare. In ciuda staruintelor personalului bibliotecii de a nu trage in cladire, respectivul comandant a replicat ceva de genul ”am ordin sa dau jos cosmelia aia”. Urmarea? A ajuns general, sef al Directiei de Cultura a Armatei si revolutionar cu acte in regula. Din fericire, cladirea a fost renovata foarte inspirat, in spate s-a ridicat o constructie moderna care intregeste vechiul imobil, iar azi Fundatia Universitara Carol I este una din cele mai pozate cladiri din Bucuresti.