Prostia omeneasca, in Dorobanti


Cartierul bucurestean Dorobanti este renumit pentru vilele interbelice si casele foarte frumoase, dar indeosebi pentru „lumea buna” care vietuieste acolo, pentru sediile firmelor si ambasadelor, pentru restaurantele si cafenelele „de fitze”. Unii ar fi surprinsi sa afle ca mai sunt inca oameni de rand care locuiesc in Dorobanti si care probabil au refuzat sa-si vanda casele.

Avand de umblat prin zona strazilor cu nume de capitale si tari, de langa Calea Dorobantilor, am ajuns la un moment dat pe strada Ankara. O strada plina de imobile unul si unul. Deodata, am vazut pe un gard o placuta mai veche, care intamplator continea si denumirea veche a strazii: Aleea Vulpache. Un asemenea VVA merita sa fie pozat numaidecat, asa ca am scos aparatul, am dat zoom si am focalizat.

Pe poarta casei iesea in acel moment cineva. Ce s-a intamplat in continuare poate parea o piesa de teatru, dar va asigur ca s-a petrecut ca atare: –>


Pe poarta a iesit o femeie pe la 55-60 de ani, imbracata intr-o haina rosie, cu poseta si palarie neagra. O vom numi, in cele ce urmeaza, „Doamna Nebuna” (DN). Distractia incepuse deja:

DN (panicata): Stati asa!! Ce vreti sa faceti?? Ce pozati?
Eu: Placuta cu denumirea strazii.
DN (aruncandu-se in fata aparatului, stricandu-mi poza): Nuuu! Nu aveti voie! Nu!!
Eu: Stati usor, doamna. Care e problema?
DN: E casa mea! A mea! Si nu aveti niciun drept sa o pozati!
Eu: Doamna, ma intereseaza placuta, nu casa Dvs.!
DN: Nu vedeti ce mafie imobiliara e in zona?? Las’ ca stiu eu, sigur v-au pus ei! Imi pozezi casa si maine raman fara ea!
Eu (stapanindu-ma cu greu sa nu izbucnesc in ras): Poftim?
DN: Ati auzit bine. Nu va permit sa faceti nicio poza. Nicio poza! Chem si Politia daca e nevoie, sa ia masurile de rigoare! (pauza cateva secunde) …Da’ de ce vreti sa faceti poza?
Eu: Scriu niste articole despre denumiri vechi si actuale ale strazilor din Bucuresti. Atat. Daca nu ma lasati acum, astept sa plecati si tot o pozez. Va dati seama ca nu puteti sta aici toata ziua!
DN: S-o crezi tu ca te las sa faci poze. Ce, eu vin la mata in cartier sa fac poze unde stai?
Eu: Nu despre asta e vorba. Si oricum, placuta nu e proprietatea Dvs., e a Primariei, a Administratiei Publice Locale.
DN: Ba e a mea. E pe gardul casei mele! Ce, sunteti cumva angajat la Primarie?
Eu (ironic): Da!
DN: Ia sa sun, sa trimita pe cineva si sa vedem daca ce ziceti e adevarat.
Eu: Chiar va rog. Si daca tot vine cineva de acolo, sa intrebam si a cui e placuta: a Dvs. sau a Primariei.
DN: Hai ca deja sunteti obraznic. Daca mai insistati, imi sun avocatul si sa vedem dup’aia ce faceti. Nu se poate asa ceva!
Eu: Sunati-l, oricum nu are ce sa-mi faca. Sunt pe domeniul public, de aici pot poza ce vreau. Nu am intrat in curtea casei Dvs.
DN: Sunteti pe domeniul public, pozati asfaltul si strada, nu casa mea! Il sun pe avocat!! Chiar daca la 12 trebuie sa fiu undeva si o sa intarzii, il sun acum, pe loc!!
Eu: Chiar va rog, o sa va convingeti ca am dreptate.

DN scoate un telefon mobil din poseta si formeaza sfidator un numar, aruncandu-mi priviri veninoase dupa fiecare cifra tastata.

DN: Alooo? Ileana? Suna-l te rog pe avocat! Da, acum! ..Ce? Nu, nu, am aici o problema… da, este aici un tinerel cu aparat, care vrea sa pozeze numele strazii aici la casa mea… ce tupeu! …sigur ca da, am incercat… da, degeaba, nu asculta… pai da, e normal, asa ii spun si eu, da’ ce, crezi ca intelege? am inteles… uite, vezi ce zice si… bine, pa.

Eu: Ei? Care e verdictul? Vine avocatul? Oricum nu-mi pasa, pentru ca nu am incalcat nicio lege.
DN: Da’ ce, eu vin sa va pozez casa unde stati? Cine stie ce vreti sa faceti cu poza!!
Eu (pierzandu-mi cumpatul): Hai ca deja incepeti sa ma enervati, doamna. Nici nu merita sa stau de vorba cu Dvs. Aveti o mentalitate retrograda. V-am zis ca nu ma intereseaza casa, nu lucrez la mafia imobiliara, vreau doar o poza cu placuta. Daca v-as fi pozat pe Dvs., inteleg sa va fi suparat!
DN: Eu, retrograda?? Poate dumneata esti retrograd! Si foarte, foarte obraznic! Voi, tineretul care intelegeti gresit democratia noastra si credeti ca libertate inseamna sa fiti obraznici cu toata lumea din jurul vostru!
Eu: Auziti, nu sunteti cumva deputata aia? …cea data afara de la PRM… Daniela Buruiana?? (chiar semana cu aia)
DN: Du-te ma de-aici, am eu fatza de PRM-ista?? Nici gand!
Eu: Sigur nu sunteti?
DN: Nu!!
Eu: Deci pana la urma, vine avocatul? Sau vine Politia sa ma aresteze?
DN: Avocatul este ocupat momentan, iar Dvs. sunteti nesimtit si nu voi permite sa pozati casa in care locuiesc.
Eu: Da’ ce e casa asta? Ambasada? Ministerul de Interne? Consulat? Daca nu e cladire oficiala, pot sa o pozez cat vreau de pe strada, de pe domeniul public. Asa fac si televiziunile.
DN: Lasa ca vin eu cu televiziunile, sa le arat ce neleguiri faceti voi astia din mafia imobiliara! Iar Dvs. sunteti impotriva legii!
Eu: Poftim?
DN: Asa ati zis. Avocatul reprezinta legea, si ati zis ca nu va pasa daca vine sau nu. Deci, nu va place sa respectati legea, ci sa o incalcati!!

DN deschide poarta, incepe sa urce scarile catre usa, resemnata ca efectiv nu are ce sa imi faca. Eu pozez intr-un final placuta, inchid aparatul si incep sa ma indepartez.

Eu: Imi cer scuze pentru deranj. O zi frumoasa.
DN (bombanind pentru ea): Acuma face poza si in doua minute vin hotii peste mine si imi iau casa.
Eu (enervat la maximum): Doamna, ce treaba am eu cu hotii??
DN: Las’ ca stiu eu, sunteti toti la fel. O sa intre peste mine in casa.
Eu: Da, exact, ca alta treaba n-am decat sa va sparg casa!
DN: Obraznicule!

…dupa care a trantit usa si a mai cazut un pic de tencuiala de pe casa si asa foarte neingrijita.

Placuta buclucasa.

Intr-adevar, putin mai incolo pe strada isi are sediul firma de imobiliare Locic, condusa de Marius Locic, un rechin imobiliar bucurestean de dimensiuni mai mici, dar foarte abil. Probabil DN era obsedata de faptul ca o sa ii ia si ei casa, candva. Ceea ce nu e exclus, daca reuseste vreun intermediar sa o convinga sa semneze un petec de hartie. Si e foarte probabil, ca prostie si ignoranta sunt cu duiumul pe strada Ankara la numarul 5.

Eu, in schimb, am aflat ca sunt in primul si in primul rand obraznic, nesimtit, dar mai ales, ilegal. Nu pot sa cred ca sunt ilegal. Si vroiam doar sa pozez placuta. Jur!