Gambrinus


Cine nu a auzit de faimoasa berarie bucuresteana citata deseori de Caragiale?

” Mergand asa, ajung [Mache si Lache] in Piata Teatrului…
Lache zice:
-Hai sa bem o bere la Gambrinus…
-Intarziem Lache…
-Lasa monser, stiu eu…Numa cate o bere…”
I.L.Caragiale – O lacuna (Universul 1900)

Insa lumea nu mai stie unde a fost Gambrinus. Unii isi imagineaza ca a fost beraria de la parterul fostului Hotel Cismigiu numit mai demult Hotel Palace, (azi parasit si ruinat) de pe Bd. Elisabeta.

Hotel Palace, devenit apoi, dupa razboi, Hotel Cismigiu. A avut o carciuma botezata Gambrinus, dar nu acela a fost localul unde a baut bere nenea Iancu…

Nimic mai gresit. Acea berarie a aparut dupa razboi, tarziu, si a preluat numele vechii carciumi, ce existase pana la inceputul anilor 30 in Piata Teatrului.

Teatrul pe la 1910. In prim plan, un tramvai cu cai care urca dinspre str. I. Campineanu

Asa arata Piata Teatrului in vremea lui Caragiale. Vedere catre sediul ziarului L’Independence Roumaine. In stanga inca nu se construise Hotelul Continental iar in dreapta, birjele ce asteptau in fata Teatrului.

De fapt beraria Gambrinus s-a aflat la parterul unui imobil cu doua etaje de pe panta strazii Ion Campineanu. Datorita acestei poze de prin 1935 va puteti da seama perfect unde se afla.

In 1944 centrul orasului a fost bombardat iar intreaga zona, care cuprindea si faimosul Pasaj Roman (de unde-i magazinul Muzica pana la cinema Union) a fost demolata si reconstruita. Doar blocul Adriatica cu turn si orologiu, construita dupa 1935, in stil modernist, a ramas dinainte de razboi, in acel cvartal. Locul unde se afla odinioara beraria Gambrinus este ocupat de un bloc fara prea mare personalitate.

Calea Victoriei in Pta Teatrului pe la 1929

Pta Teatrului pe la 1935

Acesta e locul unde s-a aflat beraria Gambrinus…