PUZ-uri ilegale cu presiune nemaintalnita!

Cadou din partea Consiliului General al Municipiului Bucuresti catre locuitori la implinirea a 550 de ani de la prima atestare documentara

Poate ati citit in presa (poate nu si va zic eu) ca in curand (1 octombrie) va intra in vigoare modificarile restrictive la Legea Urbanismului. Deci, orice PUZ in zona protejata respins pe 25 sep inseamna o zona de patrimoniu salvata!!!!
Miercuri 23 septembrie, 40 ONG-uri, grupate in Platforma pentru Bucuresti trimisesera o scrisoare deschisa catre primarii si consilieri (vezi mai jos). Miercurea aceasta – 30 septembrie – Consiliul General discuta – din nou – 54 de PUZ-uri scandaloase ce se incearca a fi aprobate inainte de intrarea in vigoare a Legii Urbanismului. Presiunile sunt uriase, in presa de astazi, unii consiieri declarand ca au primit amenintari telefonice care le vizau familiile. Mari „investitiri” imobiliari doresc cu orice pret ca aceste PUZ-uri sa fie votate cu orice pret. Marea majoritate a acestor PUZ-uri sunt ilegale. Citez scrisoarea Platformistilor pentru Bucuresti. Interesant e ca si presa straina a inceput sa comenteze abuzurile urbanistice din Bucuresti:


1. Cele 40 de organizatii din Platforma pentru Bucuresti lanseaza azi o scrisoare deschisa Consilierilor Generali si Primarului General ai Municipiului Bucuresti (copiata mai jos).

 

 

 

Sedinta festiva a Consiliului General al Municipiului Bucuresti

 

“1 an de impliniri marete

+

1 an de PUZ-uri glorioase

+

 repetitie pentru sedinta din 25 septembrie”

 

In cadrul sedintei, va fi prezentata o sinteza a PUZ-urilor votate de consilierii generali in actualul mandat, impreuna cu valoarea totala a beneficiilor investitorilor de pe urma acestei proceduri. Vor fi discutate de asemenea PUZ-urile de pe ordinea de zi a Consiliului General din 25 septembrie .

 


 

 

SCRISOARE DESCHISA

 

Consilierilor Generali ai Municipiului Bucuresti

Primarului General al Municipiului Bucuresti

 

 

Cu ocazia festivitatilor prilejuite de aniversarea a 550 de ani a Bucurestiului, presa internationala vorbeste de problemele reale ale Bucurestiului si in special de mafia imobiliara si de urbanismul salbatic.


 

 • In prezentarea filmului “Buldozerele distrug Micul Paris”, principala televiziune germana Das Erste scrie pe site-ul ei: “Tot mai multi cetateni se opun buldozerelor mafiei imobiliare” si “Nicaieri in Europa nu s-a distrus in asa masura orasul vechi.”
 • Articolul “Bucurestiul preocupat in sfarsit de patrimoniul său foarte amenintat” emis de France Press si preluat de mai multe ziare si televiziuni (Le Parisien, Le Matin, TV5, N24, etc.) spune “lacune legislative, birocratie, coruptie si verocitate formeaza un cocktail mortal pentru acest oras”.
 • In articolul “Revolta impotriva mafiei imobiliare”, publicatia germana Der Spiegel scrie “un fenomen ameninta sa ruineze Bucurestiul: urbanismul salbatic.”
 • Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu lansat pe 21 septembrie afirma ca distrugerile patrimoniului construit dupa 1989 sunt mai grave decat distrugerile intregii epoci Ceausescu.

 Sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din 25 septembrie este un prilej pentru dumneavoastra de a va pozitiona de partea mafiei imobiliare si a urbanismului salbatic sau impotriva lor.

 

Astfel, va solicitam sa nu aprobati urmatoarele Planuri Urbanistice Zonale:

 

 • PUZ Primaverii 55, care propune intrarea in legalitate a unei constructii ilegale de 30 metri intr-o zona protejata cu inaltimea maxima 13 metri.
 • PUZ Viilor 11A, care prevede demolarea a doua imobile din zona protejata Intrarea Viilor.
 • PUZ Temisana 14 si 36-38, doua cladiri inalte care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Temisana
 • PUZ George Georgescu 37-39, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Regina Maria
 • PUZ Ion Bogdan 20, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Polona.
 • PUZ Alexandru Constantinescu 11-13, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Domenii.
 • PUZ Vespasian 56, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei vechi Vespasian.
 • PUZ Iuliu Maniu 141, care propune dublarea densitatii construite intr-o zona foarte aglomerata a orasului.

 Ne exprimam speranta ca, sub imboldul semnalelor interne si internationale mentionate, veti vota pentru bucuresteni si nu pentru exponentii intereselor imobiliare.

  

Alianţa Civică

Agenţia pentru Monitorizarea Presei – Active Watch

Asociaţia ALMA-RO

Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa

Asociaţia Bucureşti

Asociaţia Collage City. Arta. Arhitectură 

Asociaţia Culturală Goodartofnoon

Asociaţia EcoAssist

Asociaţia Frontul Negustoresc Obor

Asociatia Greenitiative

Asociaţia Investitorilor din Centrul Istoric (AICI)

Asociaţia Komunitas

Asociaţia pentru Arheologie Industrială

Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural “Salvaţi Vama Veche”

Asociatia pentru Dezvoltare Urbană

Asociaţia pentru Tranziţia Urbană (ATU)

Asociatia Pro Democratia – Club Bucuresti

Asociaţia “Pro Urbe” Arad

Asociaţia Rhabillage (Case care Plâng)

Asociaţia RPER – Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

Asociaţia Salvaţi Dunărea si Delta

Asociaţia Sighisoara Durabilă

Asociatia Studenţilor si Doctoranzilor Români din Franţa – ADERF

Asociaţia Terra Ecologica

Asociaţia Zona Drumul Potcoavei

Forumul Civic Românesc

Fundatia Academia Civică

Fundaţia Eco-Civica

Fundaţia Pro Patrimonio

Grupul Arhiterra

Grupul Miliţia Spirituală

Grupul pentru Dezvoltare Locală

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Societatea Academică din România – SAR

Transparency International

ViitorPlus – Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă

 

 

In plus iata comentariile unui specialist in legatura cu unele dintre cele mai aberante PUZ-uri:


PUZ-Nuferilor e pe un sit arheologic, fara sa se ceara aviz de specialitate, PUZ Ion Slatineanu nr. 14 nu a fost pus pe pagina „dezbatere publica” a www.pmb.ro (de fapt este inca postat la sectiunea „in lucru la comisii”).

PUZ-Gh. Manu este aiurea pentru ca desi are aviz de specialitate, avizul se refera doar la parcela ce a generat PUZ, iar in plansa de reglementari e desenata o cladire in afara acestei parcele.

Am trecut doar PUZ-urile care mi s-au parut cu imact mare asupra patrimoniului cultural. E posibil insa sa imi fi scapat unele.

Nu apare in tabel, pentru ca nu are legatura cu patrimoniul culural clasat, iar eu doar dupa acest fel de PUZ-uri m-am uitat atent, dar am vazut o neregula in el, PUZ – Spatarul Preda, care propune la str.Progresului niste locuinte colective P+9 prea inghesuite.

Tot asa, nu apare in tabel, sint trei PUZ ce au legatura cu calea ferata care nu au aviz de la SNCFR: Regulamentul General de Urbanism defineste o „zona de protectie a infrastructurii feroviare” cu o latime de „100 m masurata de la limita zonei cadastrale C.F.R., situata de o parte si de alta a caii ferate”:

PUZ – Str. Linistei, nr. 57, terenul PUZ se afla la circa 65m de infrastructura CFR
PUZ – Str. Milcov, nr. 5, terenul PUZ este adiacent infrastructurii CFR, iar pe mare pare din utr V5 (spatiul verde de protectie a infrastructurii, in care PUG spune sa nu se faca ceva care sa atraga oameni) este trasata o strada.
PUZ – Bd. Expozitiei, nr. 22-30, acest PUZ propune o cladire peste linia de cale ferata ce are capat la Romexpo (e drept aceasta linie probabil nu mai e a CFR, dar nu mi se pare in regula sa-i tai Romexpo legatura de cale ferata).

Adrian Balteanu

 

In final, Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul invita la protest, in conditiile in care, la alegerile locale de anul trecut, toti „catindatii” erau lapte si miere si se inspirau pentru promisiuni din Pactul pentru Bucuresti redactat de Societatea Civila:

„Miercuri 30 septembrie, de la ora 11 organizam un miting vizavi de PMB, pe trotuarul de la Cismigiu. Va fi un miting de presiune pentru cele 54 de PUZ-uri supuse votului de la ora 12. Atasez o situatie cu cele care afecteaza patrimoniul si comentariile lui Adrian Balteanu la sfirsitul mailului.
In afara de PUZ-uri, eu consider ca e si o chestiune de onoare. Nu cred ca e admisibil, dupa ce au luat in 2008 cu copy-paste din Pactul pentru Bucuresti in programele lor electorale acum sa ne interzica accesul in sala de sedinta, sa ne controleze prin bagaje de bannere la intrare, sa ne dea cuvintul la sfirsitul sedintei desi noi cerusem sa vorbim inainte de PUZ-uri. Mai mult, colegul nostru Alex Binescu a fost scos pe sus de jandarmi pentru ca a protestat ca nu i s-a dat cuvintul la momentul potrivit, desi se indrepta singur spre iesire.”