Gara de Nord

Gara de Nord din Bucuresti a fost inaugurată în 1872 si initial s-a numit Gara Târgovistei, căpătând denumirea actuală în 1888. Clădirea a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului – adaugiri de noi corpuri, schimbări ale fatadelor, etc.

Destinul ei a fost unul spectaculos, datorită importantei sale ca nod feroviar. Gara de Nord a fost martora multor evenimente istorice însemnate, de la vizita Tarului Alexandrul al II-lea al Rusiei din 1877, până la întoarcerea în tară a M.S. Regelui Mihai I în decembrie 1947, atunci când comunistii se credeau deja scăpati de monarhie. De asemenea, pe peroanele gării au avut loc si numeroase procesiuni funerare impresionante, atunci când trenuri mortuare au adus în capitală diferite personalităti ale vremii: în 1922, Take Ionescu este adus din Italia, sau în 1937, când gara se umple de cămăsi verzi venite să-i primească pe legionarii Ionel Mota si Vasile Marin, morti pe frontul din Spania.

Spuneam că destinul Gării de Nord din Bucuresti a fost unul spectaculos, dar mai ales unul norocos. În ciuda bombardamentelor intense din 1944, a rămas în picioare, iar peste o jumătate de veac, a avut beneficiat de schimbarea din decembrie 1989, deoarece în 1992 era programată pentru demolare. Ceausescu vroia să radă vechea Gară de Nord si să o mute la marginea capitalei. Sună cunoscut? Ei, da, cam asta vor acuma unii arhitecti, urbanisti si politicieni. 🙂