Pentru cei ce trec in goana pe Splaiul Independentei sau prin Piata Unirii, este greu sa observe ca, dupa un bloc, este ascunsa biserica Domnita Balasa, una dintre cele mai frumoase ale Capitalei.
Construita in stil neobizantin si neoromantic, este a patra ridicata pe acest amplasament. Celelalte biserici nu au rezistat, datorita cutremurelor sau inundatiilor succesive cauzate de Dambovita, neregularizata in acele vremuri. Au fost demolate in 1838, 1871 si 1881.
Ctitorita initial de Doamna Balasa si Marele Ban Manolache in 1744, versiunea actuala a bisericii dateaza din vremea Regelui Carol I, fiind ridicata intre anii 1883-1885. Stilul actual este neoromanesc.
Edificiul este structurat pe 4 abiside laturale, marcate de cele 4 turle octogonale. Turla mare marcheaza centrul naosului.
Edificiul este structurat pe 4 abiside laturale, marcate de cele 4 turle octogonale. Turla mare marcheaza centrul naosului.
Interiorul este si mai spectaculos. Trecand peste descrierea picturii neorenascentiste, foarte curioasa este prezenta a doua statui in interiorul bisericii. Este neobisnuit ca intr-o biserica ortodoxa sa se gaseasca statui, dar in acest caz, statuile marcheaza mormintele Domnitei Balasa si al Domnitei Zoe Brancoveanu.
Alte elemente interesante sunt cele doua jilturi prezente in apropierea altarului. Aici stateau Regele si Regina cand luau parte la slujbe, fapt evidentiat si de prezenta stemei regale deasupra fiecarui jilt. Cifrul regal al Regelui Carol I a disparut de pe jilt in anii socialismului, dar deviza regala „Nihil Sine Deo” inca se mai poate citi.
Biserica mai impresioneaza si prin vitraliile deosebite, usile masive de la intrare si catapeteasma.
Biserica mai impresioneaza si prin vitraliile deosebite, usile masive de la intrare si catapeteasma.
Azilul
Intreg ansamblul
In parcul din fata bisericii se gaseste statuia Domnitei Balasa, opera a celebrului sculptor Karl Storck, una dintre cele mai reusite statui ale sale. Initial, statuia Domnitei se gasea in fata Azilului Domnita Balasa, situat chiar langa biserica. Din nefericire, acesta a fost demolat, iar dupa sistematizarea Pietei Unirii, biserica a disparut dupa un bloc indeajuns de inalt ca sa o acopere complet. Parerea mea este ca a avut noroc chiar si asa, avand in vedere ca alte biserici si manastiri au fost mutate sau distruse.
Va invit asadar sa va convingeti cu ochii vostri de frumusetea locului. Adresa este strada Sfintii Apostoli, nr. 60.