Septembrie a venit atât de repede, cu un frig aprig în Sibiu şi cu ediţia a XVII-a a proiectului Sibiu Opera Festival, organizat de Filarmonica de Stat. 21 de zile artistice, care au cuprins spectacole de operă, concerte corale, vocal-simfonice şi operă pentru copii. Aici voiam să ajung, la spectacole dedicate celor mici, mai exact la Opera Comică pentru Copii, care a prezentat dumincă – 23 septembrie, în cadrul festivalului, baletul ,,Don Quijote’’, care a avut două reprezentaţii la Teatrul ,,Radu Stanca”. Este foarte important ca noua generaţie să aibă o viziune încă de la vârste fragede despre artă, pentru că vor percepe altfel lumea. Pentru că arta ne transmite poveşti de mii de ani, în diferite forme şi sensuri, iar noi, oamenii, o interpretăm în funcţie de emoţiile care ne îmbracă sufletul. Se spune că cele mai importante lucruri nu se spun, ci se simt… asemenea baletului – mişcărie, piruietele, chiar şi pauzele de câteva secunde transimt mai mult decât ar putea-o face orice cuvânt…baletul este o emoţie pură.
,,A se lupta cu morile de vânt” – mai exact, a te lupta în zadar, pentru că destinul nu-l poţi învinge. Acestă expresie, preluată de români îşi are originea în romanul ,,Don Quijote de la Mancha” a lui Miguel de Cervantes Saavedra. Cavalerul Rătăcitor, Don Quijote îşi povesteşte şi astăzi aventurile pe multe scene ale lumii. Pe înţelesul celor mici, Cătălin Caracaş a imaginat spectacolul Operei Comice pentru Copii, care a cuprins câteva fragmente specifice romanului: peripeţiile celor doi tineri, Basil şi Quiteria care nu sunt lăsați să se căsătorească de către tatăl fetei, cârciumarul Lorenzo și de filfizonul, Camacho, care doreşte mâna Quiteriei. Aceştia sunt ajutați să îşi împliească dragostea de către Don Quijote și scutierul său Sancho Panza.
Spectacolul începe într-un spaţiu gol, cu Don Quijote bătrân şi obosit, care rezumă subiectul poveştii, adică a uneia dintre vitejiile lui. După ieşirea acestuia din scenă, ca prin magie a apărut un decor de poveste care configura o piaţă (realizată de Adriana Urmuzescu). De asemenea, costumele colorate au fost inspirate din tradiţia spaniolă, iar muzica lui Ludwing Minkus a dat viaţă tuturor acestor elemente.
Personajul principal nu este cel care poartă numele spectacolului, ci cuplul de îndrăgostiţi – Quiteria şi Basil, împreună cu ansamblul de balet. Don Quijote, Sancho, Lorenzo și Camacho sunt personaje de caracter, deseori parodiate, iar spectacolul cuprinde multe momente comice şi reacţii de la publicul inocent. Un moment ,,copios” este cel în care Camacho îşi face apariţia la petrecerea din piaţă, dar dă cu stangul în dreptul atunci când încercă să danseze menuetul. În schimb, foarte emoţionant a fost visul cavalerului rătăcitor, vrăjit de Amoraş (cel mai pur personaj), Don Quijote visează că dansează cu femeia pe care o iubeşte, într-o lumină albă, parcă coborâtă din cer. Căci, fără vise, viaţa nu ar mai avea un scop, un ţel de care să ne agăţăm şi să speram. Cel mai intens moment din spectacol rămâne dansul toreadorului – sărutări ascunse de evantai, senzualitate, suferinţă şi bucurie; balerinii s-au luptat pe muzica ritmată, iar publicul abia respira.
Emoţie, disciplină, tehnică curaj, plăcere, asta a fost reţeta artiştilor, care au reuşit să transmită cu adevărat emoţie. Bineînţeles, iubirea, căci asta e morala spectacolului – iubirea învinge mereu.
Frigul Sibiului a fost domolit de căldura publicului, iar Don Quijote a pornit într-o altă luptă cu morile de vânt.
Foto Facebook Opera Comică Pentru Copii
Articol realizat de Andrada Popa
,,DON QUIJOTE”
23 Septembrie 2018 Balet de Ludwing Minkus Realizatori: Coregrafie, regie şi adaptare: Cătălin Caracaş Scenografia: Adriana Urmuzescu Refia de scenă: Lucia Racoveanu Regia tehnică: Ing. Dorin Popovici Distribuţia: Quiteria: Cristina Dijmaru Basil: Ovidiu Matei Iancu Don Quijote: Robert Ştefu Sancho Panza: Eliisa Nenonen Mercedes: Elena Chiriţă Espado: Tiberiu Pepenică Comacho: Andrei Nicolae Lorenzo: Ionuţ Picincu Amoraşul: Emily Fung Patru fete: Ana Badea, Delia Luca, Sophie Hull, Cristona Babalâc Don Quijote bătrân: Valentino Tiron Asistenţi maeştrii de balet: Cristina Opincaru, Daniel Manea, Francisc Strnad |