Lumea copilăriei prin ochii unui adult – „Peter Pan” la Opera Comică pentru Copii

Fiecare își trăiește copilăria în chip diferit, dar oricine se poate regăsi, indiferent de vârstă, în spectacolul „Peter Pan” de la Opera Comică pentru Copii. Undeva, deasupra norilor care ocupă scena, se află Țara de Nicăieri, populată de copiii care s-au pierdut de părinți, conduși de către curajosul Peter Pan. Cei trei copii ai familiei Darling și cățelușa lor ajung pe acest tărâm fantastic și participă la înfrângerea căpitanului piraților, Hook, cu ajutorul unui Crocodil simpatic. Povestea simplă, dar extrem de emoționantă din spectacolul „Peter Pan” este de fapt un omagiu poetic adus instituției familiei, anilor copilăriei, în care totul este posibil și, nu în ultimul rând, un îndemn la visare.

Muzica lui Laurențiu Profeta, compozitor de balet, cântece, suite pentru copii, muzică pentru orchestră, vocal-simfonică, muzică ușoară este antrenantă, plină de viață, simplă, adesea melancolică și descrie cu eleganță emoțiile personajelor. Acestea, create de artiștii Operei Comice pentru Copii îndrumați de regizoarea Antoaneta Cojocaru sunt construite cu umor, candoare și delicatețe, ca să poată reda ce e mai frumos din fiecare. Ne-am aștepta ca faimosul Hook și pirații lui să fie fioroși, ca uriașul Crocodil, interpretat de trei artiști să fie înspăimântător, dar regizoarea ni-i prezintă văzuți prin ochi de copil: pirații sunt niște ștrengari glumeți, iar crocodilul un fel de dandy al junglei. În lumea de vis creată pe scenă de către scenografa Francesca Cioancă prin decorurile și costumele care imită desenele copiilor, nu există personaje negative, nu există sentimente urâte sau nedreptate.

Prima scenă ne prezintă o familie obișnuită care își dezvăluie rutina zilnică, un cadru de liniște și echilibru în care un adult poate regăsi atmosfera de atașament și dragoste dintre părinți și copii, pe care a încercat-o măcar o dată în copilărie. Prin pereții dormitorului copiilor, loc încărcat de jocuri, de glume și de vise, pătrunde ușor spiritul lui Peter Pan care transformă realitatea în fantastic împreună cu umbra lui și o zână născută din râsul nou-născuților. Prin magie scena devine Țara de Nicăieri, în care suntem întâmpinați de tristețea copiilor pierduți, care doresc să o transforme pe Wendy în mama lor, dar în același timp de emoția și energia cu care trăiesc fiecare clipă. Această scenă, prin mișcare și culoare, asigurate de balerinii Operei Comice pentru Copii (coregrafia: Cătălin Caracaș) reproduce frumusețea jocurilor copilăriei de care și noi cei mari ne-am bucurat cândva. Din producția „Peter Pan” nu lipsesc efectele speciale, care fac deliciul micilor spectatori. Decorul se schimbă rapid cu ajutorul scenei rotative, plouă cu steluțe, luminile și proiecțiile completează atmosfera de basm, iar Peter Pan zboară la propriu pe deasupra scenei și cântă plutind deasupra norilor.

Cea mai importantă calitate a spectacolului „Peter Pan” este aceea că redă, cu grație și emoție, acea inocență a gândurilor și viselor copilăriei, acea energie lăuntrică pe care o construim cu ajutorul imaginației, pe care cei mici o trăiesc și pe care adulții adesea au uitat-o. „Peter Pan” este un spectacol despre copilărie, creat de copii mari pentru alți copii, mai mici sau mai mari, un vis frumos.

Iulia Toea – Mureșan

Foto: Irina Epifan