Hala Traian

[INTERZIS] Poza pe care MEGA IMAGE și autoritățile nu vor s-o vezi, pentru că altfel lăsau la liber pozatul în cea mai veche hală de piață rămasă în București în prezent, Hala Traian.

Hala Traian a fost inaugurată în 1896 în Cartierul Evreiesc și e opera arhitectului italian Giulio Magni. Vechea configurație cuprindea parter și subsol, magazine de carne, legume, coloniale etc. și scări care coborau de la parter la subsol, unde existau bazine pentru pește viu, depozite, ventilatoare pentru aerisire și utilaje frigorifice. Cu boltă înaltă și grinzi de metal, care filtrează foarte interesant lumina, interiorul halei aduce a o gară. Astfel de galerii comerciale sau piețe acoperite există și în orașe din afară (Budapesta, Dublin, Paris, etc.), sunt monumente istorice și sunt incluse în circuitul turistic, iar fotografiatul și filmatul sunt permise, că doar se promovează orașul astfel.

În 2003, grupul belgian Delhaize, care preluase în administrare de la statul român Hala Traian (sau a cumpărat-o? Nu am găsit informații concrete), deschide magazin în hala istorică. În prezent, paznicii nu te lasă să faci poze înăuntru și te dau afară dacă te prind, chiar dacă ai cumpărat de la Mega Image. Hala Traian e trecută în lista monumentelor istorice la poziția B-II-m-A-18393 și reprezintă unul dintre principalele puncte de atracție din fostul cartier evreiesc, dar și din tot Bucureștiul. În 2013, odată cu demolarea Halei Matache (care data din aceeași perioadă), Hala Traian a preluat titlul de cea mai veche hală de piață a capitalei încă existentă. E absolut penibil ca Hala Traian să nu fie pe niciun circuit turistic și mai mult, să nu se poată face poze la interior.

Autoritățile bucureștene sunt binecunoscute pentru eșecul falnic de a pune Bucureștiul, un oraș extrem de divers și interesant, pe harta turistică a lumii. Punem pariu că prin primării (generală, a sectorului 3) nici nu se știe de situația de la Hala Traian? Nu vorbim despre un supermarket de la parterul unui bloc, ci despre o clădire emblematică a capitalei. Se pot găsi soluții.

Deschideți Hala Traian pentru turism și fotografiere!