Răpirea din Serai a revenit pe scena Operei Comice pentru Copii

Răpirea din Serai e o poveste de iubire care ascunde o poveste și mai frumoasă, cea despre puterea de a ierta greșiților noștri. La Opera Comică pentru Copii am văzut în acest weekend un spectacol desăvârșit, începând de la muzica superbă a lui Mozart și narațiunea plină de profunzime și până la impresionanta punere în scenă semnată de maestrul Cristian Mihăilescu.

După cum ne-a obișnuit, holul magic al Operei Comice pentru Copii ne-a introdus și de această dată în atmosfera spectacolului, primindu-ne cu un peisaj oriental dominat de arhitectura otomană, asezonată cu palmieri, portocali și o fântână arteziană adevărată. Pe scena Sălii Mari, cinci voci minunate au cântat povestea orientală a tânărului Belmonte care încearcă să o salveze pe iubita Konstanze din mâinile lui Selim Pașa și ale vigilentului său mameluc Osmin, cu ajutorul prietenului Pedrillo și al Blondei, camerista ageră a nobilei fecioare. Am avut parte de o interpretare excelentă a unor voci foarte bune, susținute de performanta orchestră a Operei Comice pentru Copii, care au onorat cu brio această bijuterie muzicală a marelui Mozart.

 

Narațiunea spectacolului curge dinamic, cu momente dramatice, în mișcare, dar și cu scurte episoade comice menite să țină captivă atenția publicului. Remarc jocul natural al baritonului Daniel Pascariu, alias maleficul Osmin, și al tenorului Andrei Mihalcea, respectiv Pedrillo, care fac un cuplu comic foarte pe placul copiilor.”Fii liniștit, taica Mahomed doarme dus la ora asta”, susură Pedrillo la urechea lui Osmin când încearcă să-i adoarmă vigilența cu o damigeană de vin. Mamelucul încearcă să reziste tentației, însă dilema lui rămâne doar aceea de a alege între Fetica, damigeana cea mică, și Mămica, damigeana cea burtoasă care conține somnifer. După ce Osim adoarme sub vraja lui Bacchus, cele două perechi de îndrăgostiți reușesc să fugă spre barca ancorată la țărm, care îi așteaptă să-i ducă înapoi, în Spania. Osmin se trezește însă și îi prinde pe fugari, aducându-i legați fedeleș în fața temutului Selim Pașa.

Cu Răpirea din Serai, maestrul Mihăilescu își reconfirmă abilitatea de a adapta foarte pe înțelesul copiilor un libret original destinat adulților. Frumoasele arii alternează cu dialogurile vorbite pentru a face narațiunea cât mai ușor de urmărit. Dovadă stă faptul că micii spectatori aplaudă momentele cheie ale spectacolului și în mod special punctul culminant din finalul operei, când Selim Pașa, impresionat de spiritul de sacrificiu al tinerilor îndrăgostiți, face un gest plin de mărinimie. În ciuda faptului că tatăl tânărului Belmonte îi făcuse zile fripte în tinerețe, Selim decide că ”e bine să răsplătești o faptă rea cu una bună” și îi lasă pe îndrăgostiți să plece. La peste două secole distanță, Mozart ne transmite, așadar, că gestul nobil al iertării este unul universal și poate fi făcut de oricine, inclusiv de un temut pașă turc. Iar copiii înțeleg perfect acest lucru.

Scenografia semnată de Bogdana Pascal conține toate ingredientele unui tablou magic al Orientului, în care decorurile cu motive otomane se contopesc cu spectacolul mirific al lunii din fundal. Șalvarii, turbanele, mătăsurile, caftanele grele, papucii cu ciucurași și narghilelele întregesc acest tablou, făcându-ne să trăim pentru o oră în lumea Șeherezadei. Iar aplauzele îndelungi de la final, care recheamă artiștii pe scenă, demonstrează că Răpirea din Serai are tot ce îi trebuie ca să țină sala plină mult timp de-acum încolo.

 

“Răpirea din Serai” – de W. A. Mozart. Libretul: Stephanie Gottlieb. Regia – Cristian Mihăilescu; Dirijor – Gheorghe Iliuță; Scenografia- Bogdana Pascal; Coregrafia – Daniel Manea.

Belmonte – tenorul Bogdan Lupea

Konstanze soprana Ana Maria Băcanu

Selim Pașa – actorul Răzvan Răduță

Osmin baritonul Daniel Pascariu

Pedrillo – tenorul Andrei Mihalcea

Blonda – soprana Gloria Tronel

 

Livia Cimpoeru

Foto: Irina Epifan