Aleg să facă voluntariat în loc să se ducă la distracție cu prietenii, iar asta le aduce atâtea satisfacții încât unii vin și câte doi ani la rândul. E vorba de cei circa 40 de tineri voluntari care ajută Opera Comică pentru Copii la îndrumarea hoardelor de părinți și copii care îi cotropesc foaierul în zilele de weekend.
”Unde e toaleta?”, ”M-am pierdut de mamiiii”, ”A început spectacolul?”, ”De unde putem cumpăra un suc?”, ”Vrem și noi un program de sală”,”Vleau fotografie cu Gepetto!!”, ”De unde începe turul în spatele scenei?” sunt întrebări și solicitări care zumzăie în continuu în foaier. În tot acest haos care începe cu jumătate de oră înainte de spectacol și se stinge brusc la sunetul primului gong, oamenii de la OCC sunt zâmbitori și amabili. Orice problemă ai avea, găsești imediat pe vreunul dintre ei ca să-ți dea o mână de ajutor sau să te lămurească.
Nu trebuie să fii mare psiholog ca să observi că tinerii voluntari sunt relaxați și se află acolo pentru că le place. Sunt instruiți și supravegheați de unul dintre responsabilii OCC, Roxana Pencu, al cărei crez e că ”echipa de voluntari e după chipul și asemănarea coordonatorului”. Roxana e genul de om care nu vorbește mult, dar care când o face, o face cu folos. Impune reguli de conduită stricte și un program de care voluntarii trebuie să se țină. La schimb primesc experiență într-o atmosferă plăcută de lucru, intrări gratuite la spectacole, teambuilding-uri distractive, workshop-uri interesante și, la final, un certificat de voluntariat recunoscut ca vechime în muncă. Cei mai mulți adolescenți aud de acest program de la prieteni sau de pe rețelele de socializare, apoi se înscriu pe site-ul OCC. Și uite așa, numărul lor rămâne constant, de circa 40 – 45 de oameni. Principalele lor sarcini sunt să îndrume publicul, să distribuie programele de sală și alte broșuri, să împartă pernuțe de înălțare a scaunului pentru copiii mici în sălile de spectacole, însă mai pot da o mână de ajutor la garderobă când e aglomerat sau sunt implicați în diverse activități cu copiii.
Un loc care dă dependență
E greu să găsești în vreo altă instituție culturală o asemenea echipă de voluntari. Cu-atât mai mult cu cât, în România, voluntarii sunt păsări rare și greu de convins să rămână până la sfârșitul perioadei convenite. Ce-i convinge pe acești tineri să-și sacrifice o zi din weekend ca să vină la OCC?
”Îmi place foarte mult atmosfera, îmi plac oamenii, spectacolele, decorurile, faptul că fac și altceva. Sunt în programul de voluntariat din toamna trecută și asta m-a învățat să comunic mai bine cu copiii mici și cu oamenii din jur. În general, să relaționez mai ușor cu ceilalți. E un lucru bun pentru dezvoltarea mea personală, dar și pentru CV”, spune Karina, o liceancă de 16 ani din București. Ea își amintește cu plăcere de momentul în care, în timpul unui tur cu micii spectatori în spatele scenei, conducătorul grupului a prezentat voluntarii și le-a lăudat munca. Ingrid (15 ani) a ajuns în programul de voluntariat al OCC tot din toamna trecută, prin verișoara ei. ”Eram foarte timidă, dar am continuat să vin. E o activitate în afara școlii și prefer să vin aici decât să stau în casă degeaba. Îmi plac atmosfera, oamenii, colegii… Experiența asta m-a ajutat să comunic mai bine, dar și să găsesc soluții rapide în situații critice. Am învățat totodată cum să relaționez cu oamenii dificili, față de care trebuie să rămâi calm și drăguț. Pentru mine e o responsabilitate pe termen lung”, mărturisește Ingrid. Un moment tare plăcut pentru ea a fost o îmbrățișare lungă primită de la un băiețel care se pierduse de mama lui și pe care Ingrid l-a ajutat să o găsească.
Mihaela e o puștoaică ambițioasă de 16, din Măneciu, care visează să facă o carieră în domeniul artistic. Este cea mai veche din program și vine din 2015 aproape în fiecare sâmbătă la OCC, de la 150 de kilometri distanță. ”Am putut vedea multe spectacole până acum și am întâlnit foarte mulți oameni extraordinari, artiști și regizori. Mi-a prins bine să observ lucrurile din culise: cum se pregătesc spectacolele, munca actorilor, a mașiniștilor, cum funcționează totul. Azi mă consider mult mai experimentată și am o viziune de ansamblu asupra activității de la Operă”, exlică ea. Un moment deosebit l-a trăit anul trecut, când a stat lângă o fetiță cu dizabilități și i-a explicat ce trebuie să facă pentru a agăța o frunză într-un copăcel instalat în foaier.
Roberta, de 17 ani, a venit prima oară toamna trecută, printr-o colegă. A făcut voluntariat în mai multe locuri, inclusiv la Crucea Roșie, într-un centru de plasament, dar a ajuns și la OCC. ”Mă energizează să stau în preajma copiilor. Aici îmi place atmosfera, faptul că cei din jur îmi transmit energia lor pozitivă. Nu cred că mă va ajuta din punct de vedere profesional, însă mă dezvoltă pe mine, socializez mai mult, mă învăț cum să vorbesc cu oamenii și cu copiii”. Momentul ei de satisfacție e legat de faptul că a reușit să convingă un băiețel să intre din nou în sală, la Jack și Vrejul de Fasole, după ce acesta se speriase și ieșise cu mama lui în foaier.
Anca Cârlan a trecut de mult de vârsta adolescenței, însă caută experiențe noi: ”Îmi doream să fac voluntariat, era ceva ce nu mai făcusem și cred că niciodată nu e prea târziu. M-am bucurat că m-au acceptat, căci credeam că există o limită de vârstă. Vin în fiecare weekend, pentru că mă simt bine aici, e o energie pozitivă, e multă bucurie, ceva ce nu găsesc în altă parte. De fiecare dată un copil îmi zice ceva care îmi încălzește inima. Toată lumea e prietenoasă, relaxată și veselă, toți vor să ajute. E un alt vibe… pentru mine e o scânteie de bine”.
Andrei (17 ani) vine și el aproape în fiecare weekend, împreună cu prietena lui, care e tot voluntar. Amândoi au început aproape acum doi ani și continuă să vină pentru că le place. „E un loc frumos, cu oameni frumoși. Văd multe spectacole, iar oamenii de aici îmi dau o stare de bine. Avem parte de momente amuzante în fiecare weekend. La final, după ce pleacă spectatorii ne adunăm și povestim ce chestii amuzante ni s-au mai întâmplat cu copiii”.
Cine dorește să facă voluntariat și să își asigure și o scânteie de bine făcând ceva nou și interesant, poate accesa oricând pagina dedicată a OCC, http://www.operacomica.ro/voluntariat/, unde găsește toate informațiile necesare, plus formularul de înscriere.
Livia Cimpoeru