Știi colțul ăla al parcului Izvor de la podul Hașdeu?

Colțul ăla al parcului Izvor dinspre podul Hașdeu a fost ocupat odată de o clădire masivă, de care nu se mai știe sau s-a uitat total: Facultatea de Chimie.

 

 

Știi colțul ăla al parcului Izvor de la podul Hașdeu? Cel de vizavi de Facultatea de Biologie. Acolo a existat o clădire azi uitată sau total necunoscută: Facultatea de Chimie, căzută la cutremurul din ’77.

► 1925: pe Splaiul Independenței nr. 87-89, la marginea cartierului Izvor, se ridică Institutul de Chimie Teoretică din cadrul Universității din București. Clădirea în formă e L și cu 3 etaje era printre cele mai masive din zonă.
► 1940: clădirea este puternic zguduită la cutremurul din noiembrie
► 1948: Institutul de Chimie Teoretică devine Facultatea de Chimie
► 1975: lucrări pentru magistrala M1 de metrou pe Splaiul Independenței, prin fața facultății (foto: Alexandru Bodea)
► 1977: edificiul se prăbușește în mare parte la cutremurul din 4 martie. Rămășițele facultății sunt demolate, clădirea nu este reconstruită
► anii ’80: întregul cartier Izvor, zonă rezidențială veche cu case una și una, este demolat pentru a se crea o esplanadă care să pună în valoare noua Casă a Republicii (Casa Poporului/Palatul Parlamentului), proiect de suflet al lui Nicolae Ceaușescu. Pe locul fostei Facultăți de Chimie și a cartierului Izvor se amenajează Parcul Izvor.
► Facultatea de Chimie este relocată pe șoseaua Pandurilor, într-o clădire care aparținuse Azilului Elena Doamna înainte de război
► 2000: Universitatea din București cere înapoi terenul pe care se aflase până în 1977 vechea Facultate de Chimie pentru a o reconstrui. Cererea este refuzată.
► prezent: Facultatea de Chimie are rectoratul în clădirea Universității București și două sedii: pe șoș. Panduri și pe str. Dumbrava Roșie

Colțul parcului Izvor dinspre podul Hașdeu nu amintește deloc de instituția de învățământ superior care s-a aflat acolo. De fapt nimic nu amintește de fostul cartier Izvor. Istorie ștearsă odată cu ștergerea identității cartierului.