HOTELUL ENGLEZ, DEGRADAT.

HOTELUL ENGLEZ, DEGRADAT.

Ploaia abundentă din ultimele zile tranformă fațadele vechi, neîngrijite, în pericole publice. Pe Calea Victoriei, în buricul târgului, bucăți din cornișa fostului Hotel Englez s-au prăbușit pe trotuar. Doar norocul a făcut să nu fie acolo nimeni la momentul ăla. Ce au făcut autoritățile? O acțiune reactivă, desigur: au izolat zona cu bandă. Dacă am fi avut autorități proactive, acestea ar fi amendat și obligat proprietarul clădirii monument istoric să restaureze și să securizeze fațada.

Hotelul Englez, care cuprinde și Pasajul Englez (legătura cu str. Academiei, în spate), a fost una din gloriile secolului 19, fiind menționat chiar și în opera lui Caragiale. Se situa la Piața Teatrului, practic spațiul din fața Hotelului Novotel de azi. Hai să vedem câteva momente din istoria clădirii:

► 1856: belgianul Donat Hugues ridică Hotelul Hugues pe Podul Mogoșoaiei, la noua Piață a Teatrului (denumită așa după Teatrul Național, situat vizavi, deschis în 1852 și oficializat în 1864). Din 1878, Podul Mogoșoaiei se numește Calea Victoriei.

► anii 1890: cofetarul Georges Riegler preia afacerea, ridică încă un etaj și mansardează clădirea, care funcționează de atunci sub denumirea „Hotelul English”.

► perioada interbelică (1918-1941): hotelul își continuă activitatea în ciuda concurenței acerbe (apăruseră multe hoteluri noi, dotate modern), devine chiar și bordel.

► 1944: Piața Teatrului e bombardată de germani pe 23-24.08, care ținteau Palatul Telefoanelor vecin. Hotelul Englez este și el atins. Fațada este reparată ulterior, iar etajul adăugat de Riegler este micșorat în înălțime.

► anii ’50: clădirea naționalizată devine imobil de apartamente, multe familii fiind înghesuite de comuniști în fostele camere de hotel.

► după 1990: clădirea nu mai redevine hotel, iar locatarii pot închiria sau cumpăra fostele camere.

► prezent: fostul Hotel Englez este în stare deplorabilă. Neglijența și-a spus cuvântul și totul e degradat la clădirea asta: de la fațada dinspre Calea Victoriei la Pasajul Englez și acoperișul de sticlă, la balustradele și pasarelele frumoase din curtea interioară. E o bijuterie bucureșteană lăsată așa intenționat.

Autoritățile au tolerat prea mult această situație. Da, Primăria lui Oprescu a refăcut kitschos și opulent trotuarele Căii Victoriei, dar n-a fost în stare să oblige și/sau să contribuie la restaurarea fațadelor istorice, care ajung pericol public.

Nu este singurul caz de fațadă „înmuiată”, multe imobile vechi sunt „decojite” de infiltrațiile de apă. Bucățile de tencuială și/sau ornamentele de fațadă care pică pot răni sau chiar ucide pietonii. Se întâmplă și la zăpadă abundentă, vânt puternic, dar și în zile cu soare. Pentru că nu avem o lege care să reglementeze restaurarea și punerea în siguranță și în valoare a fațadelor istorice și nu numai.

Atenție când vă plimbați prin centru, mai uitați-vă și în sus.