Bulevardul George Coșbuc – un supraviețuitor al catastrofei imobiliare bucureștene (I)

Scăpat ca prin minune de furia demolărilor ceaușiste, bulevardul George Coșbuc ne dezvăluie numeroase comori arhitecturale. Aflat în imediata apropiere a Centrului Civic, a păstrat de-a lungul traseului său clădiri vechi din mai multe epoci. Aspectul său pitoresc ne invită parcă la o călătorie în trecutul îndepărtat.

Vom parcurge acest bulevard dinspre Piața Chirigiu către Piața Unirii. Prima imagine este de pe partea dreaptă și are în centru o frumoasă vilă cu 2 etaje, în stil neoromânesc:

Pe partea stângă există un imobil, aflat pe colțul cu Calea Rahovei, sediul unui laborator de analize medicale (mai demult aici era o unitate CEC):

După piața de flori se găsește o clădire monumentală – fosta Fabrică de bere Bragadiru, construită între 1894-95, devenită, în urma naționalizării, Fabrica de bere Rahova:

Revenind pe dreapta, vom remarca o construcție veche – este vorba de Academia Tehnică Militară, înființată în anul 1949 (foto Raiden – Rezistența Urbană):

Tot pe dreapta, mai la vale, ajungem la intersecția cu strada Gazelei, având pe colț o vilă cu etaj, un service și o spălătorie auto:

Pe latura opusă se află un imobil masiv cu 3 etaje, sediul Primăriei Sectorului 4. Pentru construirea acestuia, a fost închis un segment din strada Gazelei, care dădea spre Calea Rahovei, ulterior acesta dispărând cu totul:

Vis-a-vis de primărie există un front de clădiri de o frumusețe rară, pe care l-am imortalizat în iarna anului 2010, două din ele fiind construite în stil art-deco:

La Piața Coșbuc există un rond străbătut de tramvaie (străpungerea s-a realizat în 1988-89), înainte acestea îl ocoleau, ceea ce crea mari disfuncționalități în trafic. Partea dreaptă a acestui rond arată în felul următor:

Iată o imagine de arhivă, probabil din anul 1984, care privește către aceeași parte dreaptă a rondului, se văd imobilele de pe strada Liveni și strada Albă, existente și azi:

O altă captură din același film ne arată partea stângă a rondului, astăzi dispărută. Se văd panourile metalice de șantier, care delimitau zona afectată, precum și o macara care participa la demolări. Casele se aflau pe strada Constantin Bosianu, segmentul dinspre Calea Rahovei, distrus și înlocuit azi cu bulevardul Libertății:

Filmarea s-a realizat de pe treptele cinematografului Modern, demolat la rândul lui, din care a mai rămas doar sala de proiecție.

Voi posta acum și harta din 2004 a acestui bulevard:

Dincolo de rond, pe partea stângă, se găsește un imobil masiv, cu 3 etaje, aflat pe colțul cu strada Tismana:

Pe dreapta se află un front de clădiri vechi, cu stiluri arhitecturale amestecate (baroc, eclectic, neogotic, neoromânesc), într-un amalgam deosebit de pitoresc, surprins într-o zi frumoasă de toamnă:

O continuare a șirului de clădiri valoroase ne arată case cu balcoane, bovindouri, turnulețe, mansarde, precum și o mulțime de ornamente caracteristice fiecărui stil în parte. Se vor remarca și culorile vii în care au fost zugrăvite de curând:

 

(va urma)