La Zisu’ si la Intercontinental

 
 

Marea majoritatea a locuitorilor capitalei stiu de cladirea hotelului Intercontinental, insa sunt putini cei care cunosc ce a fost inainte pe acest amplasament. Nici eu, recunosc, nu-s foarte familiarizat cu acest detaliu.

In poza de mai sus vedem hotelul, asa cum arata el cand era cea mai inalta cladire din Bucuresti, in prima parte a anilor 1970. Imaginea sa nu difera cu nimic de cea actuala, deci conchid ca este o cladire usor de recunoscut.
Piata Bratianu in perioada interbelica
In poza de mai sus, datata 1939, vedem Bulevardul Bratianu si celebrul bloc in stil modernist al societatii Creditul Minier. Ceea ce ne atrage atentia este, insa, cladirea din coltul dreapta-jos, aflata grosso-modo in apropierea Intercontinentalului.
Aceasta fotografie, datata 1940, ne arata asa-numitul Maidan al Primariei (pentru ca aici a existata pana in 1911 un local al Primariei Capitalei, iar in perioada interbelica s-a dorit construirea pe acest teren al unei primarii moderne si impozante; proiect ramas nefinalizat). De aceasta data vedem mai clar ca sunt doua cladiri de-a lungul strazii Batistei. Prima este o cladire mai mica, simetrica, un un portic interesant la intrare, iar cea de-a doua pare mult mai impozanta. Ambele par a fi cladite inainte de 1900, intr-un stil eclectic specific perioadei imediat urmatoare Razboiului de Independenta de la 1877-1878. Totusi, comparand cele doua poze, cladirea din prim-plan nu seamana cu cea din poza precedenta. Posibil sa fi fost o casa care „gatuia” strada Batistei si-n locul careia vedem in constructie un nou bloc.
Stiu ca pe locul „Interului”, inainte de 1945, a fost o zahana numita „La Zisu”, insa nu-s sigur in care dintre cele doua case si-a avut avut existenta. Aici canta Gica Petrescu, iar printre vizitatorii frecventi se numara si celebrul Birlic. Exista zvonul ca tot aici se organizau, la sfarsitul anilor 1930, excursii la Maglavit, iar unii „oameni de bine” s-au „ajuns” de pe urma acelei isterii. In dreapta acestor case, unde este acum Teatrul National, a fost Expozitia Transnistriei.
Fotografia, datata 1955, ne arata iarasi cele doua case inca nedemolate
 
In 1965 cele doua cladiri inca stateau in picioare, iar pe locul Expozitiei exista un amalgam de chioscuri si tarabe.
 
 Poza de mai sus, ne arata in premiera (cel putin pentru mine) cum arata casa scunda pe care am vazut-o in poza numarul 4. Fotografia dateaza din anul 1966 si ne arata o casa eleganta, dar in curs de demolare. Anul urmator a inceput constructia celui mai modern si inalt hotel bucurestean al acelor vremuri, prilej de mare mandrie pentru autoritatile comuniste. Chiar daca unele voci afirma ca ansamblul initial format din Inter-TNB nu ritmeaza cu piata respectiva, personal afirm ca nu exista i idee unitara in acea zona (Coltea este prea departe, iar cladirile Universitatii sau ale Palatului Sutu fac parte din alte micro-zone), deci respectivul proiect mi se pare unul reusit in contextul epocii. Sa nu uitam ca inca nu incepusera marile campanii de demolari haotice.
Cei care stiu mai multe detalii despre aceasta cladire sunt rugati sa nu taca!