Feronerie arhitecturala bucuresteana din anii 1900

Perioada Fin de Siècle a fost un timp cand feroneria arhitecturala, exprimata in cea mai mare parte in structuri de fier forjat, a devenit indeajuns de ieftina ca material de constructie si ornament, adoptata astfel la scare mare in lumea globalizata a epocii victoriene tarzii. Tonul a fost dat de faimosul Turn Eiffel construit pentru Expzitia Universala din Paris in 1889, care a reprezentat un climax al structurilor de feronerie, inceput inca din 1851 cu grandiosul pavilion Crystal Palace ce gazduia Marea Expozitie din Londra.

Bucurestiul era un oras in rapida dezvoltare in acei ani inainte de Primul Razboi Mondial, cu multe cladiri ridicate in stilurile istoriciste la moda atunci, ce le denumesc colectiv stilul Micul Paris, inspirat in cea mai mare parte din arhitectura franceza de sec. 19. Multe din acele cladiri au fost impodobite cu minunate elemente lucrate in fier forjat, de la balcoane, ansambluri de usa, porti, garduri la strada, intrari vitrate, conservatoare, etc., ce constituie acum un parametru definitoriu al peisajului construit istoric bucurestean.

Doresc sa prezint in urmatoarele fotografii numai o mica parte din multitudinea de astfel de structuri de feronerie, datand in acest caz in cea mai mare parte din anii 1900, gasite in cuprinsul capitalei Romaniei. In opinia mea acestea sunt destul de bine pastrate, daca tinem cont de tumulturile secolului ce s-a scurs de cand au fost construite si de lipsa de intretinere din ultimile decade. Este deloc greu sa ne imaginam cum o restaurare bazica a acestor structuri ar accentua semnificativ estetica urbana a metropolei si ar pune in evidenta intr-un mod foarte pozitiv identitatea sa remarcabila, acum mult obscurata de ignoranta si lipsa de intelegere a locuitorilor sai post-comunisti.

Feronerie bucuresteana din anii 1900: poarta si peron scoica, zona Icoanei (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900: poarta si peron scoica, zona Dacia (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900 (detaliu din imaginea de mai sus): peron scoica (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900: clanta de poarta in foma de sfinx, zona Mantuleasa (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900: peroane de usa si poarta, zona Mosilor (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900: conservator, zona Mosilor (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900: structura de peron scoica (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900: ornamente florale pe un gard la strada, zona Piata Romana (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900: balcon impodobit cu monograma proprietarului cladirii, zona Gara de Nord (©Valentin Mandache) 

Bucharest 1900s architectural ironwork: intrare vitrata tip conservator, zona Gara de Nord (©Valentin Mandache) 

Feronerie bucuresteana din anii 1900: poarta, gard si ansamblu de usa, zona Colina Patriarhiei (©Valentin Mandache)